Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord franco-italian în privinţa Schengen

sarkozy-berlusconi.jpg

Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi

Franţa şi Italia sunt favorabile modificării tratatului Schengen în "circumstanţele excepţionale" din prezent, a declarat marţi, 26 aprilie, premierul italian, Silvio Berlusconi, după o reuniune cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.

"În condiţii excepţionale, credem amândoi că trebuie făcute modificări asupra tratatului Schengen, modificări asupra cărora am decis să lucrăm împreună", spune Silvio Berlusconi, într-o conferinţă de presă comună cu Nicolas Sarkozy.

Şeful Guvernului italian anunţă că împreună cu liderul francez va trimite o scrisoare comună preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a cere "o colaborare mai largă" a celorlalte ţări europene cu statele din sudul Uniunii Europene. Acestea "nu pot fi lăsate singure", spune oficialul italian.

Franţa şi Italia cer Comisiei Europene "să analizeze posibilitatea restabilirii temporare a controalelor la graniţele interne" ale statelor membre.

Italia a subliniat că ţările riverane Mării Mediterane se confruntă cu problema imigraţiei din Africa de Nord, din cauza războiului din Libia şi a instabilităţii din Egipt şi Tunisia.

Cât despre Libia, "suntem optimişti", spune de partea sa preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Cei doi lideri s-au întâlnit marţi, la Roma, într-un context tensionat. Disensiunile dintre Franţa şi Italia sunt legate în special de problema imigraţiei şi de intervenţia aliată în Libia.

Supărat că Uniunea Europeană nu-l ajută să rezolve problema imigranţilor care vin din Tunisia, Berlusconi a decis să le acorde o viză temporară de sejur, lucru care a nemulţumit Parisul, întrucât mulţi imigranţi pot ajunge astfel în Franţa.

Nicolas Sarkozy s-a supărat şi el şi a ameninţat că suspendă prevederile legate de Spaţiul Schengen, pentru a relua controlul la frontiere.