Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord neaşteptat între Hamas şi Fatah

palestina-drapel-biserica-nasterii-betleem-reuters-ammar-awad.png

Drapelul palestinian, lângă Biserica Naşterii din Betleem (Foto: Reuters/Ammar Awad)

Acord surpriză: mişcările palestiniene până acum rivale Hamas şi Fatah au decis la Cairo să formeze un Guvern de tranziţie, în vederea alegerilor prezidenţiale şi legislative de peste un an. Decizia a luat prin surprindere Israelul, care avertizează că procesul de pace riscă să fie compromis.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas (Fatah) şi organizaţia Hamas au anunţat că în urma mai multor întâlniri secrete organizate în Egipt, au rezolvat neînţelegerile şi au ajuns la un acord de reconciliere, care deschide calea formării unui Guvern de uniune naţională şi organizării de alegeri la nivel naţional.

Egiptul cere o reuniune a tuturor facţiunilor palestiniene, pentru a semna un acord de reconciliere la Cairo, în zilele următoare.

Cele două mişcări sunt în conflict din anul 2006, când Hamas a învins la alegerile legislative partidul lui Abbas, Fatah. Tensiunile dintre cele două partide au culminat în anul 2007 cu ocuparea Fâşiei Gaza de către Hamas şi toate încercările de reconciliere între cele două părţi, mediate în special de Egipt eşuaseră.

 

Un moment istoric pe scena politică palestiniană

 

Este un moment istoric, pentru că de la alegerile legislative din 2006, câştigate de Hamas cu 56%, practic dialogul dintre cele două forţe politice palestiniene era redus la zero. Aceste diferenţe au fost exploatate de Israel, pentru a slăbi acţiunea palestiniană în favoarea unui stat palestinian, iar telegramele dezvăluite recent de WikiLeaks au arătat clar că şi Fatah, organizaţia preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas era de acord cu atacurile israeliene contra mişcării rivale Hamas.

Ei bine, de acum înainte, ar trebui ca cele două mişcări să meargă împreună, să avem un Guvern de uniune naţională, ceea ce creează o singură poziţie palestiniană în raport cu Israelul şi comunitatea internaţională.

 

Israelul se opune acestei reconcilieri

 

După încheierea acordului Fatah-Hamas, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a insistat că liderul palestinian, Mahmoud Abbas trebuie "să aleagă între pacea cu Israelul şi pacea cu Hamas".

"Autoritatea Palestiniană trebuie să aleagă. Nu poate fi pace cu amândouă, pentru că Hamas se străduieşte să distrugă statul Israel şi o spune în mod deschis", a declarat Netanyahu, care s-a pronunţat în mai multe rânduri împotriva reconcilierii mişcărilor palestiniene rivale.

Deci Israelul nu se poate bucura de un front unic din partea palestinienilor şi mai ales de faptul că totul s-a petrecut în afara sa: negocierile au fost purtate în Egipt, Mahmoud Abbas s-a aflat la Paris, săptămâna trecută, iar Israelul şi Statele Unite, principalul aliat, nu au fost ţinuţi la curent, acordul a fost aşadar o surpriză.