Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul de liberă circulaţie dintre Serbia şi Kosovo nu satisface aşteptările

frontiera-foto-reuters.jpeg

La frontieră. Foto: Reuters

Serbia şi Kosovo au început să realizeze Acordul privind libera circulaţie. După o experienţă de numai 24 de ore, şi sârbii şi albanezii sunt mult mai nemulţumiţi decât până acum. Deputatul albanez în parlamentul Serbiei Riza Halimi declară că noul acord schimbă practic actualele bariere administrative cu altele, de ordin financiar. Despre ce este vorba: după proclamarea independenţei, Serbia a refuzat să recunoască orice document emis de Priština. Aceasta practic a însemnat că albanezii nu mai puteau să călătorească şi nici să tranziteze Serbia. Albanezii din Kosovo care, de exemplu, doreau să călătorească spre Europa centrală, făceau ocolul peste Skopje, Sofia sau chiar Sarajevo.

Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomic:

La presiunea Uniunii Europene, după mai multe runde de negocieri în dialogul Belgrad – Priština, s-a găsit modalitatea ca Serbia să îşi menţină atitudinea de a nu recunoaşte independenţa Kosovei şi totuşi să se asigure libera circulaţie. Acordul care a intrat în vigoare la 26 decembrie prevede ca poliţia sârbă şi cea kosovară, la punctele de trecere, pe baza documentelor originale, să emită carnete speciale cu durata de până la 30 de zile.

Problemele care au apărut ţin de circulaţia autovehiculelor. Pentru fiecare autoturism din Serbia care intră în Kosovo, poliţia kosovară încasează o taxă de asigurare în valoare de 60 de euro pentru 15 zile. Serbia aplică o taxă de 100 euro pe lună pentru fiecare automobil înregistrat în Kosovo. Taxa include asigurarea în caz de accident şi primirea numerelor provizorii de înmatriculare pentru perioada de şedere în Serbia, respectiv în Kosovo.

Deputatul albanez Riza Halimi a adresat o scrisoare conducerilor din Belgrad şi Priština, arătând că măsura aplicată duce în continuare la ghetoizare. Cele mai multe greutăţi le întâmpina un număr de circa 30.000 de sârbi şi albanezi de ambele părţi ale graniţei. Mulţi dintre ei fac naveta în interes de serviciu sau pentru tratament medical. Zona de nord a Kosovei a folosit dintotdeauna serviciile medicale din sudul Serbiei. Orice intervenţie chirurgicală sau altă intervenţie mai serioasă se practică şi astăzi în spitalele din Serbia pentru toţi cetăţenii din Kosovo.

Negociatorul din partea Serbiei, Borislav Stefanovici, explică că taxa de asigurare pentru maşini va fi plătită doar până la semnarea acordului tehnic, care va rezolva şi colaborarea dintre agenţiile de asigurări.

Sârbii kosovari, pe de altă parte, au anunţat organizarea unui referendum în februarie, prin care se vor declara împotriva legislaţiei şi instituţiilor administraţiei de la Priština. Un asemenea gest definitiv va agrava poziţia Serbiei în negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

 
Petar Tomic: Acordul de liberă circulaţie dintre Serbia şi Kosovo nu satisface aşteptările