Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul privind tratatul fiscal, semnat de Putere. Opoziţia nu înţelege graba

acordul-privind-tratatul-fiscal-semnat-putere-opozitia-nu-intelege-graba.jpg

Emil Boc (c), Kelemen Hunor (d) şi Gabriel Oprea (s)

Liderii coaliţiei au semnat miercuri, la Parlament, protocolul privind ratificarea tratatului de guvernanţă în cadrul UE. Liderul PDL, Emil Boc, spune că documentul pune capăt populismului. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu: "Nu înţeleg graba!".

Protocolul politic privind semnarea şi ratificarea de către România a tratatului privind guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare a fost semnat de preşedintele PDL, Emil Boc, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea şi liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu spune că îi va contacta pe liderii USL, pentru a-i ruga să semneze şi ei documentul: "Eu sper să fie semnat de preşedinţii tuturor partidelor parlamenare, asta înseamnă şi PSD şi PNL şi PC. Chiar am de gând, în momentul în care am să ajung înapoi la Guvern, să îi contactez pe cei trei lideri şi să-i rog să facă acest lucru".

 

Boc: Tratatul pune România la adăpost de populism

 

Liderul PDL, Emil Boc, apreciază că semnarea de către România a tratatului de guvernanţă fiscală asigură sănătatea bugetului ţării şi pune capăt populismului: "Este un tratat împotriva populismului, pune România la adăpost de răul pe care-l poate face populismul. Prin semnarea acestui tratat, populismul este ţinut în istorie".

De partea sa, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declară că semnarea tratatului de guvernanţă fiscală asigură un echilibru bugetar şi o ieşire din criza economică financiară globală: "Aderarea şi semnarea tratatului asigură un echilibru bugetar şi, pe termen mediu şi lung, o creştere economică sănătoasă, competitivitate şi o ieşire din criza economică financiară globală. Niciun stat nu va reuşi singur să iasă din această criză".

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, afirmă că "prin semnarea acestui tratat, România dă un răspuns foarte puternic plin de încredere pe pieţele europene şi internaţionale. Cred că este foarte important că atât partenerii noşti externi, agenţiile de rating, recunosc faptul că România şi-a făcut temele şi a dat un răspuns corect şi concret crizei economice mondiale".

Tratatul de guvernanţă fiscală este ca "o haină pentru vremuri grele" şi e "absolut obligatoriu" pentru România, declară Varujan Pambuccian, liderul deputaţilor minorităţilor: "Tratatul la care ne referim, chiar dacă abordează o parte a problemei, este ca o haină pentru vremuri grele. Europa şi nu doar Europa vor trece prin viitorii ani, probabil mulţi de aici înainte, prin dificultăţi economice majore şi este limpede că de unii singuri nu avem nicio şansă, chiar dacă astăzi situaţia macroeconomică nu arată rău deloc. (…) Este absolut obligatoriu să mergem în această direcţie, pentru că nu vom fi singuri".

 

Ion Iliescu: Să nu ne grăbim!

 

Opoziţia parlamentară are însă altă părere. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune că autorităţile de la Bucureşti se grăbesc să semneze tratatul european de guvernanţă fiscală, fără să analizeze consecinţele asupra României: "Noi (USL-n.r.) nu avem rezerve şi atitudini negative, dar vrem să îl înţelegem mai bine, să îl analizăm şi să îl descifrăm. Nu îmi explic, nu înţeleg această grabă, când în Europa toată lumea stă şi analizează. Nu suntem grăbiţi să îl semnăm acum, pentru că oricum suntem în afara zonei euro. Nu ştiu de ce se grăbeşte domnul Băsescu, eu nu ştiu ce cunoştinţe are el şi câtă economie înţelege el şi ce pricepe din toate acestea. De ce împinge de la spate o ţară să se angreneze într-o aventură. Chiar şi când ai conştiinţa că mergi la tăiere, măcar să ştii şi să înţelegi! Nu îmi explic, este o aventură la care se angrenează nişte oameni fără să priceapă".

La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, declară că ratificarea tratatului de guvernanţă fiscală se poate face prin adoptarea în Parlament a unei legi cu caracter ordinar. Dacă România nu semnează în martie tratatul, "trenul nu este pierdut", crede Năstase, care precizează că dacă România va semna documentul în martie, va trebui ca legea de ratificare să conţină şi o declaraţie specială, prin care să se precizeze că prevederile intră în vigoare înainte ca ţara noastră să adere la zona euro.

Statele Uniunii Europene, mai puţin Marea Britanie şi Cehia au adoptat la sfârşitul lunii ianuarie un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare, cu introducerea unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.