Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acum 20 de ani, telescopul Hubble revoluţiona astronomia

hubble-atlantis-090513-432-20100424132635.jpg

Hubble, ataşat navetei Atlantis, pe 13 mai 2009. (Photo : Reuters)

În urmă cu 20 de ani, telescopul Hubble era lansat pe orbită, la 560 de metri altitudine de Pământ, pentru a-şi prelua misiunea de observare. Se întâmpla chiar pe 24 aprilie 1990, cu ajutorul navetei Discovery. De atunci, Hubble a revoluţionat astronomia şi a schimbat viziunea omenirii despre Univers, prin imaginile transmise. Printre cele mai mari realizări ale sale se numără confirmarea existenţei găurilor negre.

În urmă cu 20 de ani, telescopul Hubble era lansat pe orbită, la 560 de metri altitudine de Pământ, pentru a-şi prelua misiunea de observare. Se întâmpla chiar pe 24 aprilie 1990, cu ajutorul navetei Discovery.

De atunci, Hubble a revoluţionat astronomia şi a schimbat viziunea omenirii despre Univers, prin imaginile transmise. Printre cele mai mari realizări ale sale se numără confirmarea existenţei găurilor negre, despre care oamenii de ştiinţă doar presupuneau că există.

Cu ajutorul telescopului spaţial a fost fotografiată una dintre cele mai mari nebuloase Carina, cu nori de praf şi de gaz impresionanţi, situată la 6.500 de ani-lumină de Pământ.

Una dintre cele mai cunoscute fotografii transmisă de Hubble prezintă un cocon de praf şi gaz, aflat în nebuloasa Carina, la 7500 de ani lumină de soare.

Coconul are o lungime de trei ani lumină, de trei ori mai mare faţă de diametrul sistemului solar, potrivit astronomic.ro.

Cocon de praf din nebuloasa Carina.Photo: NASA, ESA HubbleDe-a lungul anilor, telescopul spaţial a realizat aproape 600 de mii de imagini cu peste 30 de mii de obiecte stelare. Dintre acestea, unele se află la marginea Universului.

Cu ajutorul acestor imagini, oamenii de ştiinţă au putut estima vârsta Cosmosului la 13, 7 miliarde de ani. Astfel săa obţinut şi confirmarea că Universul este într-o continuă expansiune.

Hubble cântăreşte 12 tone şi are o lungime de peste 13 metri, fiind rezultatul unei colabări între NASA şi NASA şi Agenţia Spaţială Europeană . Deşi a fost lansat în 1990, el a început să transmită primele date abia peste 3 ani.

Misiunea sa se va încheia peste patru ani, în 2014, atunci când Hubble va fi înlocuit cu un alt telescop James Webb Space Telescope, mult mai performant.