Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acuzaţii între Opoziţie şi Putere privind bugetul pe 2012

acuzatii-opozitie-putere-privind-bugetul-2012.jpg

Premierul Victor Ponta se plânge că nu mai sunt bani la bugetul pe 2012 (Foto: www.gov.ro).

Premierul Victor Ponta anunţă că nu mai sunt bani la buget, în vreme ce PDL depune o moţiune simplă pe această temă. Prim-ministrul anunţă că bugetul pe 2012 nu prevede fonduri pentru ultimele 45 de zile ale anului.

Victor Ponta spune că prioritatea Executivului e să aloce bani pentru funcţionarea spitalelor, plata unei părţi din pensii şi activitatea Ministerului de Interne. Premierul dă vina pe fosta administraţie, care a aprobat un buget insuficient: "Avem bani pentru pensii, salarii, indemnizaţii şi pentru funcţionarea instituţiilor statului, dar realocându-i din alte părţi", a afirmat prim-ministrul duminică, la Iaşi, într-o conferinţă de presă.

 

Victor Ponta dă vina pe fosta guvernare

 

Victor Ponta a reclamat că s-a ajuns în această situaţie pentru că fostul Guvern a construit bugetul doar pentru primele zece luni ale anului. "Guvernul trecut a considerat că anul 2012 are doar zece luni, însă obligaţia mea este să asigur funcţionarea tuturor instituţiilor statului până la sfârşitul anului 2012", a declarat Ponta, subliniind că sunt bani pentru pensii, salarii, indemnizaţii şi alte cheltuieli necesare bunei funcţionări a instituţiilor statului.

Cererile de alocări bugetare pentru finalul acestui an însumează 3,5 miliarde de lei, reprezentând necesarul minim până la sfârşitul anului, potrivit premierului. Faptul că bugetul de stat se va termina înainte de luna decembrie era cunoscut din ianuarie, când mai multe sectoare de activitate au atras atenţia asupra subfinanţării. La fel se întâmplă de mai mulţi ani, iar rectificarea bugetară e soluţia pentru diverse structuri publice.

 

Replica PDL

 

De partea cealaltă, fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că PDL va depune săptămâna aceasta o moţiune simplă pe buget, în care cere depunerea proiectului bugetar pe 2013 în Parlament până la 1 noiembrie. "Cât de incompetent poate fi cineva care face rectificare şi se plânge apoi că nu are bani?", a spus Ialomiţianu, referindu-se la declaraţii recente ale premierului Ponta.

Reprezentantul PDL a spus că Victor Ponta este cel mai incompetent premier al României.