
Politică
Aderarea prematură la Schengen, risc pentru securitatea europeană
Şansele Bucureştiului şi Sofiei de a adera în martie 2011 s-au topit “ca zăpada la soare” după reticenţele exprimate de Berlin şi Paris, comentează AFP.
Asta după ce, aflat la Helsinki, ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a declarat că o aderare prematură a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar ameninţa securitatea restului Europei, relatează AFP.
"Dacă baza de date (...) a spaţiului Schengen cade în mâinile crimei organizate internaţionale, se şterge toată securitatea internă europeană", a declarat el în cursul unei conferinţe de presă la Helsinki, referindu-se la un fişier european folosit de poliţia de frontieră.
"Suntem într-un sector în jurul României, Bulgariei şi Greciei", unde se concentrează"trei sferturi dintre problemele" legate de intrarea persoanelor şi bunurilor în UE: "imigraţia ilegală, traficul de arme, problematica drogurilor, traficul de copii", a mai declarat ministrul francez Laurent Wauquiez.
Diplomatul francez a reiterat poziţia comună franco-germană, potrivit căreia aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen este "prematură".
Anterior, Germania, prin vocea ministrului său de interne Thomas de Maizière, confirma, joi, la Budapesta, în marginea unui consiliu informal JAI, că Berlinul se opune pentru moment aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Germania şi Franţa îşi exprimaseră de mai multe ori reticenţa faţă de aderările celor două la spaţiul de liberă circulaţie. Noua punere la punct făcută joi năruie definitiv speranţele Bucureştiului de a adera în martie în ciuda insistenşelor oficialilor români şi în pofida sprijinului oferit de preşedinţia maghiară a UE.
Verdictul ministrului german de interne este fără drept de apel. "Există carenţe şi critici vizavi de sistemul judiciar şi al corupţiei în România şi Bulgaria. Este important să legăm aspectele tehnice de chestiunile politice" mai spune Thomas de Maizière. în aceste condiţii, aderarea acum a României şi a Bulgariei ar fi "prematură", conchide oficialul german.
În replică, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, i-a cerut omologului său german să definească îngrijorările Germaniei relatează MTI.
Până acum, Franţa era cea care-şi exprima cel mai ostentativ opoziţia faţă de Bucureşti şi Sofia. Scrisoarea comună franco-germană semnată de miniştrii de interne din cele două ţări la sfârşitul anului trecut a marcat prima "ieşire" oficială germană. Cea de-a doua, făcută publică acum, arată că Berlinul şi Parisul au viziuni mai apropiate decât sperau liderii de la Bucureşti.
În plus, dacă cele două mari state fondatoare ale Uniunii îşi pot permite să spună cu voce tare aproape tot ce cred despre România şi Bulgaria, alte state mai mici li s-ar putea alătura în culise.
Potrivit unor surse neoficiale franceze, "între o treime şi jumătate din actualii membrii ai Uniunii consideră că România şi Bulgaria nu sunt pregătite, nu sunt coapte ca să intre în Schengen".
Chiar dacă socoteala e greu de verificat şi chiar dacă în tabăra potrivnicilor n-ar fi decât Franţa şi Germania - sau doar una dintre ele - soarta celor două pretendente la intrare este pecetluită. Nici România nici Bulgaria nu vor intra în spaţiul de liberă circulaţie în luna martie aşa cum sperau.