Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aderarea Republicii Moldova la NATO va creşte şansele de soluţionare a diferendului transnistrean

200802-2556.jpg

Aderarea Republicii Moldova la NATO va creşte şansele de soluţionare a diferendului transnistrean

Republica Moldova ar trebui să renunţe la conceptul pretinsei neutralităţi în favoarea aderării la NATO, afirmă preşedintele mişcării „Acţiunea Europeană", Anatol Petrencu. Dacă ar adera la NATO, Republica Moldova ar putea discuta de pe alte poziţii subiectul transnistrean cu Federaţia Rusă, spune Petrencu, şi asta, pentru că va fi membră a celei mai puternice alianţe politice şi militare din lume.

Legea Supermă a Republicii Moldova, prin articolul 11, stabileşte statutul de neutralitate permanentă a ţării. Potrivit reprezentanţilor mişcării „Acţiunea Europeană", articolul 11, invocat de putere, poate fi modificat, sau, constituţiile sunt documente istorice, aprobate de multe ori în anumite contexte.

Trebuie spus că un alt articol din Legea Supremă, cu nr. 142, prevede limitele revizuirii Constituţiei, iar statutul de neutralitate poate fi revăzut printr-o procedură specială de referendum care ar trebui să întrunească o majoritate de nu mai puţin de 50+1 din totalul alegătorilor înscrişi pe listele de vot.

În opinia reprezentanţilor mişcării „Acţiunea Europeană", neutralitatea RM nu este luată în serios. Nici măcar Federaţia Rusă nu o respectă. Dacă această ţară ar ţine seama cu adevărat şi nu doar declarativ de neutralitatea, suveranitatea şi independenţa RM, şi-ar onora angajamentele privind retragerea forţelor militare din Transnistria, explică membrii mişcării „Acţiunea Europeană."

Întrebaţi de presă, dacă în contextul unei eventuale aderări la NATO, există pericolul declanşării unui nou conflict militar în zonă, aceştia şi-au exprimat convingerea că războiul în Transnistria nu va mai fi şi că soluţionarea conflictului ţine doar de dialogul politic dintre părţi.

Preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Anatol Petrencu: „Nu putem rezolva nici probleme mari politice, dar nici probleme sociale. Numai în alianţă cu marile puteri vom putea soluţiona pe cale paşnică conflictul transnistrean"

Anatol Petrencu spune că prezenţa unui conflict îngheţat în regiune nu poate fi considerată drept obstacol în calea accederii RM la Alianţa Nord Atlantică. Dar este oare RM atractivă pentru NATO? La această întrebare a răspuns în cadrul vizitei sale la Chişinău, adjuncta asistentului secretarului general NATO, Stefanie Babst:

„Cred că primul pas în privinţa aderării este ca ţara să-şi dorească acest lucru. A doua etapă constă în pregătirea pentru a deveni membru. Punctul final în privinţa aderării ţine de decizia celor 26 de state membre. Totul porneşte de la insistenţa ţării care doreşte să adere. Noi suntem în cautarea partenerilor siguri şi stabili în probleme de securitate şi apărare, iar RM a dat dovadă de aceste calităţi. Cercetăm acum oportunităţile pe care le-ar folosi ţara Dvoastră pentru a se integra în familia NATO", a declarat Stefanie Babs.

RM face parte din programul Parteneriat pentru pace al NATO din anul 1994. Ultimelele statistici arată că doar 20 la sută dintre moldoveni doresc ca ţara lor să fie membră NATO, majoritatea pledează însă pentru aderarea RM la UE.

Ilona Spătaru, Chişinău,

2/7/2008;17.00h