Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aderarea României la Schengen este "dificilă"

orban-viktor-liderul-fidesz.jpg

Premierul ungar, Viktor Orban

Este "dificil" pentru România şi Bulgaria să adere la Schengen, din cauza opoziţiei unora dintre statele membre. O spune premierul ungar, Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. El declară însă că Ungaria va depune toate eforturile pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Viktor Orban promite să facă tot ce e posibil, pentru ca România şi Bulgaria să adere la Spaţiul Schengen, după recentele îndoieli emise de Franţa şi Germania, potrivit site-ului agenţiei Bloomberg.

"Ungaria este angajată ferm în primirea României şi Bulgariei în zona Schengen", mai declară premierul ungar, citat de European Voice, în pagina electronică.

Biroul ministrului ungar de Interne, Sandor Pinter a dezminţit în cursul zilei de joi informaţiile potrivit cărora preşedinţia ungară a UE sprijină amânarea aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen, potrivit site-ului Novinite.com.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Füzes Oszkár a spus joi pentru agenţia Mediafax că poziţia ţării sale nu s-a schimbat. El precizează că Ungaria sprijină deplin România şi Bulgaria în eforturile lor pentru intrarea în Schengen la termen.

Ziua de joi a fost extrem de confuză la Budapesta şi Bucureşti, după ce agenţia germană DPA l-ar fi citat pe ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, care ar fi spus că aderarea României la Schengen în martie 2011 va fi amânată.

În România, preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Attila Korodi a explicat la RFI că declaraţiile ministrului ungar Sandor Pinter au fost citate trunchiat.

"A fost un răspuns la întrebarea unor ziarişti, cu privire la ce se va întâmpla pe Schengen şi domnul ministru de Interne a prezentat scenariile, relaţionate de raportul CE pe evaluarea Schengen, care raport nu a apărut, dar dacă este favorabil, este normal să aderăm în martie 2011; dacă va conţine elemente care trebuie neapărat îndeplinite şi sunt condiţionalităţi, atunci poate să fie în semestrul doi al acestui an. A făcut numai scenarii. Ungaria susţine ferm ca România să adere la Schengen în martie 2011", spune Korodi.

 
Attila Korodi, intervievat de Lea Berzuc