Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Aderarea României la Schengen, noi oportunităţi pentru crima organizată”

Şeful Europol atrage atenţia că ”posibila acceptare a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen ar putea aduce noi oportunităţi pentru crima organizată”. Un raport realizat de corpul de poliţie unit al Uniunii Europene ( Europol) arată că Sud-Estul Europei este principala poartă de intrare în Uniunea Europeană  a drogurilor, armelor şi migranţilor ilegali.

Raportul citat de Euobserver se bazează pe mai mult de 70.000 de pagini de informaţii culese de forţele de poliţie ale statelor membre în ultimii doi ani.

Astfel autorii studiului constată că "din toate zonele de tranzit, cea de sud-est a cunoscut cea mai mare expansiune în ultimii ani”. Această extindere are mai multe cauze: creşterea traficului de orice fel în zona Mării Negre, proliferarea căilor comerciale pentru bunuri ilegale spre şi din Uniunea Europeană şi nu în ultimul rând creşterea importantă a imigraţiei ilegale prin Grecia. "Toate aceste modificări au dus la formarea unei axe balcanice de trafic către Uniunea Europeană", se arată în raportul Europol.

Documentul menţionează că cele mai periculoase grupări de crimă organizată vin din Albania. "Infractorii albanezi sunt cunoscuţi pentru violenţa lor extremă. Mulţi dintre membrii acestora au un trecut în poliţie, servicii secrete sau grupări paramilitare" atrage atenţia Europol.

Referitor la traficul de arme, autorii raportului vorbesc despre "imense stocuri ilegale" aflate în Albania, Bosnia şi Croaţia şi despre "accesul la cantităţi considerabile de armament militar, inclusiv lansatoare de rachete anti-tanc şi echipament anti-aerian".

"Grupările criminale albaneze, turceşti sau din ţările foste sovietice caută să-şi extindă interesele în Uniunea Europeană şi ar putea exploata oportunităţile ce ar putea apărea odată cu intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen sau odată cu ridicarea obligaţiei de a obţine vize pentru Uniunea Europeană pentru cetăţenii din Balcanii de vest, Ucraina şi Moldova", se mai arată în documentul Europol.

În acest context, şeful instituţiei, citat de Euobserver, spune că raportul Europol este unul obiectiv, fără influenţe politice. "Este treaba celor care fac politicile să decidă cum reacţionează".

Şeful Europol a precizat că studiul va ajunge la toate ministerele de afaceri interne din blocul comunitar în luna iunie. Autorităţile naţionale vor decide în ce măsură ar trebui ajustate priorităţile europene.

După ce a prezentat riscurile ce le implică o eventuală aderare la spaţiul Schengen a României şi a Bulgariei, şeful Europol a ţinut să reamintească faptul că "nu trebuie supraestimată puterea dată de actualele reglementări privind circulaţia la frontiere. Grupările infracţionale găsesc deja numeroase căi de a opera în Uniunea Europeană" a declarat directorul Europol, citat de EUobserver.

Şi tot la capitolul pericole, Europol menţioneză grupările formate din cetăţeni din statele vest-africane, precum şi "grupările tradiţionale italiene" sau cele aflate "în plină dezvoltare" formate din lituanieni şi polonezi.

Un alt aspect interesant din raport: pe fondul crizei economice se constată că din ce în ce mai mulţi specialişti din diverse domenii precum transporturi maritime, farmaceutic, inginerie, drept sau finanţe ajung să lucreze cu grupări infracţionale. În acelaşi timp, tot mai multe persoane sunt dispuse să-şi asume rolul de cărăuşi pentru droguri sau bani negri.

Traficul de persoane, mai scriu autorii raportului, a devenit atât de sofisticat încât o grupare infracţională irakiană care operează în Suedia a ajuns să cumpere o companie aeriană mică doar pentru a trafica persoane în timp ce un alt grup criminal a închiriat, în două rânduri, avioane cu care să transporte afgani din Grecia în Italia.

Aceşti infractori folosesc fonduri din off-shore pe care le depun în bănci din Marea Britanie sau Emiratele Arabe Unite. Criminaliştii întâmpină dificultăţi mari însă a depista infractorii în condiţiile în care aceştia folosesc sistemul barter în tranzacţii. Astfel, un grup plăteşte drogurile unui altul cu arme furate de exemplu sau serviciile de trafic de persoane sunt plătite cu date de carduri de credit furate.