Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aderarea la Schengen, dezbătută la Luxemburg

aderarea-schengen-dezbatuta-luxemburg.jpg

Aderarea la Schengen, dezbătută la Luxemburg

Aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen este dezbătută, joi, la Luxemburg de miniştrii de interne ai UE care nu vor fixa totuşi un calendar pentru aceasta. Reuniunea este  aşteptată să confirme gradul  bun de pregătire tehnică al României şi al Bulgariei pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

Proiectul de concluzii redactat de Preşedinţia ungară a UE fixează şi  o dată pentru revenirea asupra acestui dosar , anume luna septembrie , sub preşedinţie poloneză a UE.

Aici apare o problemă întrucât pentru unele state membre ale UE, simplele criterii tehnice nu sunt suficiente pentru această aderare. Statele reticente doresc să adauge aici considerente politice care ţin de reforma justiţiei şi combaterea corupţiei.

Franţa, Germania, Finlanda şi altele se arată critice  iar Olanda ar putea chiar bloca adoptarea acestor concluzii ministeriale. Haga nu doreşte ca luna septembrie să fie menţionată drept momentul posibil la care miniştrii vor decide data aderării României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, a informat miercuri Parlamentul de la Haga că el nu se va exprima asupra subiectului  înainte de luna iulie când este publicat raportul Comisiei Europene privind reforma justiţiei în România şi în Bulgaria.