Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aderarea la Schengen sub semnul întrebării

wauquiez-laurent-ministrul-francez-afaceri-europene.jpg

Laurent Wauquiez crede că România şi Bulgaria nu sunt pregătite pentru Schengen.

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez declară că România şi  Bulgaria nu sunt încă pregătite să intre în Spaţiul Shengen. Primele declaraţii ale lui Laurent Wauquiez, care a fost numit recent la Afacerile Europene, în locul lui Pierre Lellouche erau aşteptate cu mult interes.

Luna trecută, Pierre Lellouche avertizase deja că Franţa se va pronunţa pentru amânarea intrării României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen. Bucureştiul şi Sofia sperau să poată intra în Schengen în martie anul viitor, însă - a spus Pierre Lellouche - o decizie în acest sens riscă să fie luată abia în vara lui 2011.

Laurent Wauquiez merge pe urmele precedentului ministru francez însărcinat cu Afacerile Europene şi declară că "uşa Spaţiului Schengen rămâne deschisă pentru România şi Bulgaria", dar mai precizează el, "aceste ţări trebuie să respecte nişte criterii precise şi în acest moment nu sunt capabile să le respecte".

Demnitarul francez a făcut aceste declaraţii în cadrul unei dezbateri pe tema Europei, la Adunarea Naţională franceză. România - a mai spus ministrul francez - nu recunoaşte frontiera cu Moldova, frontieră care se află sub presiunea unui flux migrator. Or, Franţa recunoaşte această frontieră cu Moldova. "Iată deci o problemă, care este un obstacol, pentru moment, la intrarea României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen", a subliniat Laurent Wauquiez, citat de Agenţia France Presse.

"Ca să le încredinţăm românilor şi bulgarilor paza frontierelor europene, trebuie să avem garanţii că ei sunt capabili să o facă, trebuie să avem garanţii că vameşii vor fi vigilenţi. Aşteptările noastre în acest sens sunt legitime", a mai declarat demnitarul francez. Însă, pentru moment, "angajamentul României şi al Bulgariei este insuficient", conchide el.