Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adrian Năstase la RFI: Tratatul fiscal ne obligă să nu mai bem vin roşu, ci apă plată; nu vrem să dăm un mandat pe NeVe

adrian-nastase-rfi-tratatul-fiscal-ne-obliga-nu-mai-bem-vin-rosu-apa-plata-nu-vrem-dam-mandat-neve.jpg

Adrian Năstase crede că USL nu trebuie să semneze acordul privind pactul fiscal "în blind, pe NeVe".

Tratatul de guvernanţă fiscală al UE "acoperă greşelile de tinereţe ale celor mai puternici, iar acum intrăm cu toţii în procedura de austeritate. Deci nu mai bem vin roşu, ne obligăm cu toţii să nu mai bem decât apă plată! Nu vrem să semnăm blind, să dăm un mandat pe NeVe, pentru semnarea unui text despre care nu ştim din bucătăria lui, cel puţin, aproape nimic". Declaraţiile au fost făcute la RFI de preşedintele Consiliului Naţional al PSD, fostul premier, Adrian Năstase.

Fostul prim-ministru PSD declară că "ratificarea tratatului se poate face conform regulilor noastre, nu prin Constituţie, nu prin nu ştiu ce alte formule complicate, ci printr-o lege ordinară foarte simplă. În condiţiile în care aplicăm însă această chestiune, ar însemna că acest tratat ar fi valabil cu drepturi şi obligaţii pentru noi doar de la momentul în care am accede la zona euro. Este o perioadă de câţiva ani şi atunci, în măsura în care tratatul permite acest lucru, în proiectul de lege pentru ratificare se poate introduce o declaraţie care să facă corp comun cu ratificarea propriu-zisă şi să se spună că efectele în ceea ce priveşte România vor porni chiar de la momentul actului de ratificare".

Adrian Năstase mai spune că "în ceea ce priveşte acest angajament ca într-un an de zile această obligaţie să fie cuprinsă într-un document cu valoarea mai înaltă, cu o chestiune de perenitate şi preferabil de natură constituţională, cum se spune în articolul 3 din tratat, aici noi avem câteva soluţii, care sunt foarte simple. Putem de la nivelul legii ordinare, care ar fi legea de ratificare, să adoptăm un document suplimentar, o lege organică de data aceasta, specială, în care să fie cuprinse aceste obligaţii, deci regula de aur, introducând şi un mecanism de pedepse, de sancţiuni penale, atunci textul respectiv ar deveni o lege organică. Pentru că altfel, aspectele financiare nu intră în categoria de legi care au caracter organic, conform Constituţiei".

 

Protocolul coaliţiei este "perfect inutil"

 

Partidele din coaliţia de guvernământ au semnat acum câteva zile un protocol prin care se obligă să ratifice tratatul fiscal. Documentul nu a fost semnat însă şi de USL.

Adrian Năstase consideră că "acest protocol este perfect inutil. El a fost iniţiat, ca să justifice participarea la semnarea tratatului împreună a lui Traian Băsescu cu primul-ministru, pentru că în Constituţie se arată foarte clar că preşedintele României încheie tratate în numele României, deci pentru tratatele de stat, dar pentru tratatele interguvernamentale, în mod firesc, Guvernul stabileşte printr-un memorandum cine trebuie să semneze şi în mod evident, nu preşedintele statului, pentru tratate de valoare mai coborâtă".

În opinia lui Adrian Năstase, "acest tratat acoperă greşelile de tinereţe, ca să spun aşa, ale celor mai puternici, care şi-au dezvoltat sistemele de infrastructură, mergând pe deficite bugetare mult mai ridicate, iar acum când lucrurile s-au complicat la nivelul întregii Europe, intrăm cu toţii în procedura de austeritate. Deci nu mai bem vin roşu, ne obligăm cu toţii să nu mai bem decât apă plată! E-n ordine, dar rămân nişte decalaje, care sunt foarte importante şi aici ar trebui ca ţările mai puţin dezvoltate să aibă şansa totuşi de a reduce din aceste decalaje".

Adrian Năstase spune că USL nu vrea să semneze protocolul privind ratificarea pactului fiscal "pe NeVe". "Nu vrem să semnăm blind, să dăm un mandat pe NeVe, pentru semnarea unui text despre care nu ştim din bucătăria lui, cel puţin, aproape nimic", conchide fostul prim-ministru.