Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adrian Severin: Nu am luat mită

severin-adrian-prim-plan.jpg

Euro-parlamentarul PSD, Adrian Severin

Euro-parlamentarul PSD Adrian Severin nu îşi va da demisia, după acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia The Sunday Times. El a negat informaţiile că ar fi fost convocat de urgenţă la Bruxelles de conducerea socialiştilor europeni, în urma acuzaţiilor privind o presupusă mită.

Adrian Severin susţine că nu a luat mită, pentru a depune un amendament legislativ, aşa cum scrie publicaţia britanică. Euro-parlamentarul PSD crede că prin scandalul declanşat se urmăreşte să se scape de "un om incomod", de "un român influent". Severin spune că are sentimente de "extremă tristeţe şi oarecare tulburare".

Întrebat de ziarişti dacă a fost convocat de socialiştii europeni, el a răspuns: "Nu, absolut deloc. Mă duc (la Bruxelles - n.r.) după-amiază, cu avionul obişnuit, cel cu care merg întotdeauna. Nu m-a chemat nimeni în mod urgent nicăieri, însă fără îndoială, eu vreau urgent să mă văd cu colegii şi în special cu conducerea Parlamentului European şi a grupului, ca să discutăm ce avem de făcut în continuare şi o vom face, pentru că acestea sunt relaţiile noastre".

Între timp, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a autosesizat în cazul lui Severin. "DNA a luat la cunoştinţă despre articolele din presa română şi cea internaţională, care relatează aspecte referitoare la săvârşirea unor eventuale fapte de corupţie de către Adrian Severin, astfel că instituţia urmează a se sesiza şi a face verificări", spune pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

Parlamentul European a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică împotriva a trei euro-deputaţi, între care românul Adrian Severin.

Suspiciuni de corupţie în PE

Ovidiu Nahoi, jurnalist

AscultăDownload

Activitatea de lobby este omniprezentă în Parlamentul European. Problema este mai degrabă una de moralitate, decât de legalitate, spune la RFI jurnalistul Ovidiu Nahoi, şeful biroului Adevărul de la Bruxelles.

Liderul grupului socialiştilor din Parlamentul European, Martin Schulz a cerut o întâlnire luni, 21 martie, la Bruxelles cu românul Adrian Severin şi slovenul Zoran Thaler.

Schulz a descris acuzaţiile ca fiind "extrem de grave" şi a spus că doreşte ca întâlnirile cu cei doi să aibă loc, pentru a le asculta poziţia. El a spus că dacă afirmaţiile se vor confirma, va lua măsuri adecvate şi necesare. "Sunt consternat de sumele de bani menţionate în articol. Cred că a lucra în calitate de consultant, folosind imaginea publică de membru al Parlamentului European, nu este compatibil cu valorile grupului socialist şi democrat", declară el.

La rândul său, liderul grupului popularilor europeni, Joseph Daul cere toleranţă zero pentru cei trei euro-deputaţi. Daul a condamnat comportamentul lor şi a declarat că speră ca şi cei doi euro-deputaţi socialişti să urmeze exemplul lui Ernst Strasser, dacă acuzaţiile vor fi dovedite. Euro-parlamentarul austriac şi-a dat demisia duminică, în urma scandalului.