Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adrian Severin tot mai aproape de pierderea imunităţii

În timp ce Parlamentul European a primit, miercuri, cererea DNA, tot mai mulţi colegi de-ai eurodeputatului român sunt convinşi că acesta va rămâne fără imunitate. Solicitarea autorităţilor române de ridicare a imunităţii europarlamentare în cazul lui Adrian Severin a fost transmisă oficial Parlamentului Europeamn, după cum a anunţat vicepreşedintele acestui for, Gianni Pittella.

Vicepreşedintele Parlamentului European le-a spus colegilor în plen: "vă comunic faptul că am primitde la autorităţile române competente o cerere de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Adrian Severin, trimisă de Direcţia Naţională Anti-corupţie din România.

 În conformitate cu regulamentul nostru nr  6., alineatul 2, potrivit procedurilor  cererea va fi trimisă Comisiei competente, în acest caz Comisiei pentru afaceri juridice".

Aşadar, cerera DNA va fi trimisă acum comisiei pentru afaceri juridice - acolo unde în spatele uşilor deschise eurodeputaţii vor decide dacă Adrian Severin va rămâne fără imunitate.

Sebastian Bodu, vicepreşedinte al acestei comisii şi totodată martor în acest dosar, spune la RFI că poate vota asupra acestei cereri, fiind convins că ridicarea imunităţii e doar o chestiune de timp.

Şi preşedintele delegaţiei PSD din Parlamentul European, Cătălin Ivan, crede că eurodeputaţii vor vota în unanimitate pentru ridicarea imunităţii. Cu atât mai mult imaginea legislativului comunitar a fost afectată în urma acestui scandal, spune el.

Solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare este o condiţie prealabilă începerii urmăririi penale.

Amintim,  procurorii DNA s-au sesizat din oficiu pentru posibile fapte de corupţie în cazul Severin după ce trei eurodeputaţi - un român, un sloven şi un austriac - s-au declarat dispuşi să îşi "vândă serviciile" pentru sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti de la cotidianul britanic The Sunday Times care s-au pretins lobbyişti. Adrian Severin este singurul dintre cei trei care a refuzat să demisioneze din Parlamentul European în urma acestui scandal.