Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adriana Săftoiu: E foarte bine că USL a căzut în sondaje. Să nu mizăm pe votul negativ în 2012

adriana-saftoiu-e-foarte-bine-usl-cazut-sondaje-sa-nu-mizam-votul-negativ-2012.jpg

USL nu trebuie să mizeze pe votul negativ la alegerile din 2012, apreciază deputatul PNL, Adriana Săftoiu.

Căderea Uniunii Social Liberale în sondaje este un semnal că USL nu trebuie să mizeze pe votul negativ la alegerile din 2012. Liderii Uniunii trebuie să-şi adapteze discursul şi să fie convingători în faţa electoratului. Alegătorii nu se vor lăsa convinşi de nici un politician, fie din Opoziţie, fie de la Putere, doar pe discursuri carismatice. Declaraţiile au fost făcute la RFI de către deputatul PNL, Adriana Săftoiu.

Ultimul sondaj IMAS, publicat de Adevărul acum câteva zile arată că USL a ajuns pentru prima dată sub pragul de 50%. Adriana Săftoiu consideră că e un lucru util. "Personal, consider că e foarte bine că USL-ul a înregistrat încă o cădere, pentru că e un semnal pentru USL, în sensul de a nu miza la alegerile din 2012 pe votul negativ. Sigur, va conta şi votul negativ, dar în nici un caz atât de mult încât să sperăm că acest lucru ne va ajuta să batem actuala Putere", spune deputatul PNL.

Adriana Săftoiu crede că "vine foarte bine acest sondaj, acest semnal de alarmă la începutul lui 2012, aşa încât să găsim alte elemente prin care să convingem electoratul şi nu să aşteptăm o victorie care să mizeze mult pe acest vot negativ".

Parlamentarul liberal pune scăderea USL în sondaje pe seama erodării Uniunii Social Liberale: "Trebuie să ţinem totuşi cont de un lucru: formarea USL-ului cu aproape doi ani înainte de alegeri a supus cumva USL-ul la un proces de erodare. E uşor firesc faptul că într-un fel s-a înregistrat această cădere".

Adriana Săftoiu mai crede că "USL-ul va trebui să convingă că dincolo de atacurile permanente la adresa Puterii, acesta fiind un lucru relativ firesc în lupta Putere-Opoziţie, trebuie să adauge lucruri foarte concrete, care să convingă cetăţeanul că varianta oferită de USL e mult mai valabilă şi mult mai realistă decât cea oferită de PDL".

Alegătorii nu vor fi convinşi cu "discursuri carismatice", atrage atenţia deputatul PNL. "Nu sunt o susţinătoare a discursurilor care merg excesiv pe descriere şi pe metafore. Îşi au rostul lor, evident, dar eu vreau să cred că electoratul nu se va lăsa convins de nici un politician, fie că e vorba de unul din Opoziţie, fie de la Putere, doar pe discursuri carismatice. România are nevoie de ceva mai mult decât de metafore", apreciază parlamentarul liberal.

Adriana Săftoiu e de părere că "USL-ul poate oferi variante, doar că ele trebuie foarte bine prezentate, argumentate şi trebuie să fie convingătoare, nu ajunge să spui doar "noi vom crea locuri de muncă, noi vom aduce investitori". Trebuie să arăţi şi mecanismele prin care faci aceste lucruri, ca să te deosebeşti de ceilalţi populişti".

Adriana Săftoiu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre căderea USL în sondaje