Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adriana Săftoiu: Proiectul de la Roşia Montană trebuie supus unui referendum

adriana-saftoiu-proiectul-rosia-montana-trebuie-supus-unui-referendum.jpg

Proiectul de la Roşia Montană naşte patimi şi controverse.

Proiectul aurifer de la Roşia Montană ar trebui supus cel puţin unui referendum local, spune la RFI deputatul PNL, Adriana Săftoiu. Ea militează şi pentru o dezbatere publică, dar nu în Parlament, unde asistăm la "un dialog al surzilor", ci în spaţiul societăţii civile. Săftoiu crede că trebuie discutat "altfel decât cu pasiune şi cu patimă".

Adriana Săftoiu nu se declară nici pro, nici contra proiectului minier de la Roşia Montană. "Cred că fac parte din categoria celor care încă nu au o opinie ferm conturată. O dezbatere nu strică absolut deloc. E un proiect de mult prea mult timp în discuţia publică", spune deputatul PNL.

În opinia parlamentarului liberal, "şi Opoziţia şi Puterea trebuie să renunţe la orice tip de orgolii şi trebuie discutat cu argumente foarte serioase".

 

Oamenii din Roşia Montană trăiesc "primitiv"

 

Adriana Săftoiu aduce argumente pro şi contra proiectului de la Roşia Montană: "Am cunoştinţe, rude, care stau în zonă şi care spun că zona e moartă practic din punct de vedere economic, nu există investitori în zona aceea, oamenii trăiesc uşor primitiv, cu schimburi în natură, până la urmă. În egală măsură, doar ideea că trebuie să creezi locuri de muncă şi că aşa salvezi o zonă de la moartea economică nu e un argument suficient, ca să nu mă întreb dacă nu cumva salvez zona de la moarte economică, dar provoc moartea mediului".

 

Adriana Săftoiu: Fără "patimă şi pasiune" în dosarul Roşia Montană

 

Adriana Săftoiu crede că "trebuie discutat altfel decât cu pasiune şi cu patimă. Trebuie ţinut cont foarte mult şi de punctul de vedere al locuitorilor de acolo. Nu poţi să iei decizii cu forţa, trebuie ajuns la un punct de vedere comun".

"Unii medici susţin că-i o cantitate foarte mică (de cianuri) şi că practic n-ar putea să existe o influenţă egativă, alţii spun invers, apoi sunt siturile romane de acolo, care evident, trebuie protejate…", precizează deputatul PNL.

 

"Dialogul surzilor" în Parlament

 

În opinia Adrianei Săftoiu, "dezbaterea în Parlament, ca idee, este salutară şi foarte-foarte bună". Singura ei rezervă este că "în Parlament, toate dezbaterile devin aproape inutile. E dialogul surzilor acolo! De fapt nu se ascultă argumente, fiecare vine cu speechul făcut de consilier, se duce la microfon, îşi citeşte speechul şi pleacă acasă… Dezbaterea ar însemna să vii acolo şi fiecare să-şi expună punctul de vedere, după care să continuăm să discutăm punctele de vedere, să vedem ce e de făcut".

Deputatul liberal militează pentru o dezbatere în spaţiul societăţii civile: "Cred că o dezbatere reală în democraţia asta a noastră şi prea tânără şi prea imatură ar trebui să vină tot din partea societăţii civile, care poate controla mult mai bine dialogul şi-l poate coordona, în aşa fel încât el să devină eficient. Lăsat pe seama politicienilor, care au mania să nu asculte, ci doar să vorbească, mi-e teamă că doar bifăm dezbaterea… dar nu în Parlament".

Adriana Săftoiu crede că "un referendum local (s-ar impune) în mod evident".

"Până la referendum trebuie să ajungi cu dezbaterea la nivelul opiniei publice. Eu cred că subiectul interesează foarte mult zona Ardealului. Nu ştiu cât de mult cei din sud sau cei din est sunt foarte interesaţi şi cunosc datele acestui proiect. Deci ca să faci un referendum naţional care să fie şi relevant, atunci trebuie cu adevărat să ai o discuţie la nivelul opiniei publice, cu argumente pro şi contra, la modul cinstit şi corect şi să-i laşi pe oameni să decidă. Dacă nu putem să-i lăsăm să decidă în cunoştinţă de cauză pe o dezbatere mai îndelungată, atunci putem reduce totul la un referendum local", conchide parlamentarul liberal.

 
Adriana Săftoiu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre proiectul de la Roşia Montană