Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adriana Săftoiu : Trecutul contează !

saftoiu-adriana.jpg

Deputatul PNL, Adriana Săftoiu

"Trecutul contează !". Iată ce spune la RFI deputatul PNL, Adriana Săftoiu, care comentează verdictul instanţei supreme în cazul Dan Voiculescu. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat că fondatorul Partidului Conservator a colaborat cu Securitatea. Săftoiu crede că PNL-ului îi va fi greu de acum înainte să mai susţină discursuri despre revoluţia bunului simţ.

Adriana Săftoiu consideră că liderii PNL dau dovadă de "laşitate", pentru că aplică standarde duble. Deputatul liberal aduce în discuţie precedentul Mona Muscă.

"Aş vrea să-l parafrazez pe domnul Crin Antonescu, din 2006, care în cazul Mona Muscă spunea că nu e nevoie de un verdict al unei instanţe, că e suficient ca Mona Muscă să fie exclusă din PNL, un nume conspirativ şi un angajament. Tot dânsul spunea atunci că în PNL nu e loc pentru trădători şi trădaţi. Acum, sigur că da, dacă decizii luate în prezent determină liderii PNL să spună că trecutul nu contează, nu e decât o formă de laşitate şi atâta tot ! Cred că e de preferat să spui că da, trecutul contează, asta e, punct. Deci din punctul meu de vedere, trecutul contează pentru absolut oricine şi cred că niciodată prezentul nu poate fi asumat şi înţeles, fără să ţii cont şi de trecut", explică Săftoiu.

Ea consideră că liberalilor le va fi greu să mai vorbească despre "revoluţia bunului simţ", din moment ce au făcut o alianţă cu PC, partid fondat de Dan Voiculescu, colaborator al Securităţii.

"Discursul liberal de până acum, despre revoluţia bunului simţ, despre curăţirea clasei politice, despre verticalitate, despre lupta împotriva foştilor colaboratori ai Securităţii, despre alte puncte tari, care aparţineau PNL-ului… ne va fi foarte greu de acum încolo să mai susţinem toate aceste nevoi ale clasei politice", spune Adriana Săftoiu.

Ea sugerează conducerii PNL să-şi definească "reperele morale în politică". "Conducerea PNL ar trebui să-şi definească în acest moment care-i sunt principiile şi reperele morale în politică. Dacă reperul moral şi principiul nostru se va defini doar printr-un adversar care înseamnă un nume, e grav, atunci e foarte grav !", declară ea.

Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat joi pentru Mediafax că decizia instanţei supreme în cazul lui Dan Voiculescu nu are relevanţă pentru ceea ce se întâmplă acum în România. El precizează că nu îi reproşează nici şefului statului colaborarea cu Securitatea înainte de '89.

Vice-preşedintele PNL, Mihai Voicu spune de partea sa că verdictul în cazul Voiculescu nu este un subiect de relevanţă, pentru că Uniunea Social Liberală este făcută între partide şi nu între persoane.

 
Adriana Săftoiu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre Dan Voiculescu