Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adriean Videanu: Nu exclud un Guvern de uniune naţională după alegeri, deşi e puţin probabil

adriean-videanu-nu-exclud-un-guvern-uniune-nationala-alegeri-desi-e-putin-probabil.jpg

Adriean Videanu nu exclude un Guvern de uniune naţională, după alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Puterea şi Opoziţia actuală trebuie să găsească "o soluţie de coabitare", dacă nici USL şi nici Alianţa România Dreaptă nu vor obţine 50% plus unu la alegerile parlamentare. Declaraţia a fost făcută la RFI de preşedintele interimar al PDL Bucureşti, Adriean Videanu. El crede că PNL va ieşi din USL după 9 decembrie. Videanu spune că nu exclude un Guvern de uniune naţională, deşi şansele sunt mici.

Adriean Videanu crede că "va trebui, în interes naţional, găsită o soluţie de coabitare. Ar trebui să depăşim discursurile politicianiste. Uitaţi-vă la ceea ce se întâmplă: în momentul în care cineva vine cu o iniţiativă, ceilalţi, din cealaltă tabără, singurul argument e, scuzaţi-mi expresia, "ba pe-a mă-tii!". Nu se poate trece la un alt mod de a face politică decât printr-o dezbatere foarte serioasă a soluţiilor cu care vin partidele politice".

Videanu consideră că "trebuie să se polarizeze opţiunile de dreapta şi de stânga". "Mie mi se pare total împotriva cursului firesc alianţa PSD-PNL. Este o alianţă de conjunctură, care a fost o alianţă îndreptată împotriva PDL-ului şi a preşedintelui Traian Băsescu, fără nici un fel de fundament comun. De aceea, eu cred că o clarificare pe dreapta şi stânga după alegerile parlamentare este necesară şi utilă evoluţiei politice a României", explică preşedintele interimar al PDL Bucureşti.

Întrebat dacă asta ar presupune ca PNL să iasă din USL, Adriean Videanu a răspuns: "Eu cred că acest lucru se va întâmpla. Nu cred că PNL-ul poate coabita cu PSD-ul, dat fiind opţiunile total diferite sau viziunile total diferite din punct de vedere al principiilor şi valorilor politice. Nu cred că ura împotriva PDL-ului şi a preşedintelui Traian Băsescu îi mai poate ţine uniţi după alegerile parlamentare".

Întrebat dacă ia în calcul un eventual Guvern de uniune naţională USL-PDL, după alegeri, Videanu a răspuns: "Mi-e greu să cred acest lucru. Poate fi, n-aş exclude acest lucru, o perioadă de timp, o înţelegere între partidele politice, astfel încât pe un program negociat de un an, doi ani de zile, să se poată ajunge la o formulă de coabitare. Nu exclud nici acest lucru. E puţin probabil, recunosc, să se întâmple acest lucru, datorită orgoliilor care-i macină foarte mult pe politicieni, dar cred că cea mai bună soluţie ar fi o separare pe stânga-dreapta".

 
Adriean Videanu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Alianţa România Dreaptă, USL şi alegeri