
Politică
Afacerea Bettencourt: O judecătoare îl acuză pe Sarkozy
afacerea-bettencourt-o-judecatoare-il-acuza-sarkozy.jpg

S-ar putea ca acesta să fie marele scandal politico-financiar al toamnei, care să pună total în umbră celelalte foiletoane încă în desfăşurare, cum ar fi afacerea DSK. De altfel acest nou episod polemic are ceva în comun cu scandalul Dominique Strauss-Kahn întrucît presa s-a lansat în supoziţii deşi justiţia încă nu s-a exprimat.
Pentru a rezuma, totul vine de la o presupusă mărturie a unei infirmiere care se ocupa de miliardara Liliane Bettencourt în 2007 şi care ar fi văzut cum aceasta din urmă i-ar fi înmînat nişte bani lui Nicolas Sarkozy.
O mărturie evocată însă de o magistrată, Isabelle Prévost-Desprez, care s-a ocupat la un moment dat de aşa-numita "afacerea Bettencourt" – un dosar complicat cu multe ramificaţii în care partidul de guvernămînt era bănuit că ar fi acceptat fonduri ilicite în contextul campaniei electorale din 2007.
Şi mai spectaculos este însă faptul că acuzaţiile formulate de judecătoarea Isabelle Prévost-Desprez la adresa lui Nicolas Sarkozy sunt publicate de fapt… într-o carte care a apărut miercuri în librării.
Cartea, o bombă politică
Presa de stînga consideră deja că această carte este o veritabilă bombă politică. Doi ziarişti de la cotidianul LE MONDE au avut ideea de a aduna mărturiile a 20 de personalităţi a căror carieră ar fi fost distrusă, din punctul lor de vedere, de Nicolas Sarkozy.
Cum ne aflăm în plină perioadă electorală, în plină confruntare stînga-dreapta, s-ar spune că toate loviturile sunt permise. Iar Nicolas Sarkozy este departe de a fi omul care să aibă numai prieteni în Franţa.
Lui i se reproşează foarte des de altfel că de aproape zece ani ar avea o aversiune faţă de magistraţi. În prezent, însă, acuzaţia formulată de magistrata franceză este gravă, dar poate mai grav este faptul că a recurs la canalul mediatic şi nu cel juridic pentru a o formula. Palatul Elysée a reacţionat imediat dezminţind cele imputate preşedintelui.
Socialiştii, însă, profită de ocazie pentru a-i reproşa lui Nicolas Sarkozy că exercită presiuni asupra justiţiei şi că ori de cîte ori poate îi promovează pe magistraţii docili.Deputatul socialist Arnaud Montebourg, candidat la prezidentiale, cere deschiderea unei anchete în legătură cu acuzaţiile magistratei, pe care le consideră “serioase”. Nu este exclus însă ca magistrata să fie ea sancţionată profesional pentru că a ieşit din obligaţia de rezervă şi a evocat un fapt de o mare gravitate fără a furniza probe.
Ne aflăm deci din nou într-un fel de turbion politic şi judiciar, în care zvonurile şi supoziţiile sunt tratate cu cea mai mare gravitate iar dedesubturile politice ale afacerii evidente. De reţinut şi titlul cărţii care provoacă atîta vîlvă: “Sarkozy m’a tuer”.
O aluzie la o altă propoziţie, “Omar m’a tuer” scrisă, cu sînge şi cu o greşeală de acord, mai precis cu verbul pus la infinitiv în loc de participiu, în 1991, pe uşa unei pivniţe dintr-un oraş din sudul Franţei... A fost locul unei crime neelucidate, Omar fiind însă grădinarul marocan al victimei, şi pe care l-a şi condamnat justiţia înainte de a-l elibera şase luni mai tîrziu.