Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Afacerea Cahuzac loveşte şi în Frontul Naţional

afacerea-cahuzac-loveste-frontul-national.jpg

Jérôme Cahuzac (Foto: Reuters/Charles Platiau)

Scandalul Cahuzac, după numele fostului ministru al Bugetului din Franţa, care a recunoscut că a deţinut un cont bancar nedeclarat în Elveţia, a pătat preşedinţia lui François Hollande. Dedesubturile afacerii, scoase la lumină de ziarul Le Monde arată şi legăturile întreţinute de fostul ministru socialist cu extrema dreaptă.

Jérôme Cahuzac a putut să-şi deschidă în 1992 un cont bancar în Elveţia, graţie intervenţiei lui Philippe Péninque. Acesta din urmă nu este altul decât omul misiunilor speciale ale clanului Le Pen, întemeietorul Frontului Naţional, partidul de extremă dreapta din Franţa.

Mai mult decât atât, Le Monde afirmă că banii plasaţi de Cahuzac pe acel cont secret elveţian ar proveni din câştigurile realizate în minele de argint din Peru. Or acest montaj economico-financiar a fost realizat tot de un grup de foşti militanţi la GUD, organizaţie studenţească de extremă dreapta, extrem de violentă, pe care o frecventa însă cuplul Cahuzac în acea epocă.

Patricia, soţia lui Jérôme, provine dintr-o famile bună, cum se spune, din burghezia franceză. Ea îl va antrena pe soţul ei în mediul studenţilor Facultăţii de Drept Assas, acolo unde se afla nucleul dur al militanţilor GUD. Acolo va face cunoştinţă viitorul chirurg Cahuzac cu Péninque, cel care îl va ajuta ulterior să-şi investească banii câştigaţi din operaţiile estetice în conturi elveţiene şi mine peruane.

Dacă afacerea contului bancar nedeclarat este gravă din punct de vedere legal pentru Cahuzac, legăturile secrete şi strânse cu extrema dreaptă sunt ruşinoase din punct de vedere moral pentru acest chirurg devenit deputat şi apoi ministru socialist.

Philippe Péninque, om din umbră şi Marine Le Pen, lidera partidului extremist, nu ies nici ei bine din aceste dezvăluiri, scoţând în evidenţă legăturile întreţinute de extrema dreaptă cu lumea sumbră a afacerilor, o lume denunţată până acum de toată familia Le Pen.