Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afacerea DSK: Acuzaţiile, pe punctul de a fi demontate

afacerea-dsk-acuzatiile-punctul-fi-demontate.jpg

Afacerea DSK: Acuzaţiile, pe punctul de a fi demontate. REUTERS/Allison Joyce

Răsturnarea de situaţie în afacerea DSK: anchetatorii americani au îndoieli privind  credibilitatea femeii care l-a acuzat pe fostul director FMI, Dominique Strauss-Kahn, de agresiune sexuală. Informaţia apare în ediţia online a cotidianului New York Times, care citează surse judiciare.

Procurorii au fost puşi în dificultate după ce au constatat că principalul martor în acest dosar a minţit de mai multe ori în declaraţiile date după depunerea plângerii oficiale.

În plus, unul dintre oficialii citaţi de New York Times a afirmat că autorităţile au descoperit probleme legate de cererea de azil a femeii şi posibile legături cu activităţi penale, inclusiv trafic de droguri şi spălare de bani.

În prezent, avocaţii lui DSK discută cu procurorii despre o eventuală renunţare la acuzaţii. Cele două părţi s-au întâlnit deja joi iar vineri fostul director FMI, Dominique Strauss-Kahn, va compărea în faţa justiţiei americane, într-o audiere-surpriză. Este de aşteptat ca avocaţii să ceară modificarea condiţiilor de eliberare sub supraveghere.

De partea sa, procuratura din Manhattan urmează să îl anunţe pe judecător vineri că "există probleme cu cazul", pe baza rezultatelor anchetei. Camerista însă îşi menţine acuzaţiile, susţin sursele citate de publicaţia americană.

Conform acestora, femeia ar fi vorbit la telefon, cu o zi înaintea incidentului de la hotelul Sofitel, cu un bărbat aflat în închisoare, cu care a discutat despre posibilele beneficii pe care le-ar obţine dacă ar formula acuzaţii împotiva directorului FMI, iar convorbirea a fost înregistrată.

Bărbatul fusese arestat pentru posesie de marijuana şi se numără printre persoanele care au vărsat sume în valoare totală de circa 100.000 de dolari în contul femeii în ultimii doi ani. Depozitele au fost făcute în Arizona, Georgia, New York şi Pennsylvania.

Anchetatorii au descoperit şi că femeia plătea sute de dolari lunar pentru facturi la cinci companii telefonice, deşi ea susţine că are un singur abonament telefonic.

Dezvăluirile reprezintă o lovitură de teatru în cazul lui Dominique Strauss-Kahn. În vârstă de 62 de ani, DSK era considerat un candidat important în cursa electorală pentru preşedinţia franceză înainte de a fi acuzat de agresiune sexuală împotriva cameristei.

UPDATE: DSK va scăpa de arestul la domiciliu. Potrivit Bloomberg TV, procurorul ar fi acceptat eliberarea fostul şef al FMI urmând ca lui DSK să-i fie returnată şi cauţiunea de 1 milion de dolari.

Urmăreşte live audierea lui DSK aici