Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afacerea Murdoch: încep audierile în Parlament

afacerea-murdoch-incep-audierile-parlament.jpg

Rupert Murdoch, audiat în scandalul News of the World (Foto: Reuters/Paul Hackett)

Cei zece deputaţi britanici din comisia parlamentară de anchetă în cazul News of the World îi audiază marţi, 19 iulie, pe magnatul media Rupert Murdoch, pe fiul său şi pe Rebekah Brooks, fosta directoare a filialei britanice a grupului de presă News Corp.. Audierile vizează interceptările telefonice ilegale ale tabloidului News of the World. Între timp, jurnalistul care a dezvăluit practicile publicaţiei a fost găsit mort.

Corespondentul RFI la Londra, Muriel Delcroix

Audierile de marţi din scandalul News of the World sunt considerate cele mai importante organizate vreodată de o comisie parlamentară.

Zece deputaţi ai majorităţii şi ai Opoziţiei vor să-l interogheze pe Rupert Murdoch, patronul unuia dintre imperiile media cele mai puternice din lume, dar şi pe fiul său, James. O oră mai târziu, Rebekah Brooks, una dintre apropiatele celor doi, va fi şi ea audiată, într-o sală în care încap doar 50 de persoane.

 

O şedinţă fără linşaj

 

Preşedintele comisiei, un conservator, a promis că deputaţii îşi vor păstra calmul şi sângele rece în timpul audierilor, fără nici un linşaj.

Parlamentarii vor să afle cine era la curent şi până la ce nivel, cu interceptările telefonice practicate de News of the World. Grupul media a susţinut iniţial că interceptările au fost realizate de un singur reporter, însă după descoperirea a 11 mii de documente şi după ce a ieşit la iveală că patru mii de personalităţi au fost vizate, acest argument nu mai ţine.

Unii se întreabă câtă putere are această comisie parlamentară de anchetă, ce a audiat-o deja în 2003 pe Rebekah Brooks, care a recunoscut că a plătit Poliţia contra unor informaţii. Declaraţii şocante care nu au fost însă urmărite mai departe de comisia parlamentară.

 

O moarte suspectă

 

Fotografia jurnalistului Sean Hoare apare în mai toate ziarele de marţi, 19 iulie, iar moartea sa nu face decât să adauge o notă şi mai profundă de mister acestui scandal. Trupul reporterului, care avea probleme grave cu alcoolul şi drogurile a fost găsit luni dimineaţă. Poliţia spune deocamdată că moartea reporterului nu este considerată suspectă, în timp ce unii comentatori evocă o sinucidere.

Sean Hoare a fost o piesă de bază în scandalul News of the World. Fostul reporter de la The Sun şi News of the World a scos la iveală practicile tabloidelor din grupul Murdoch.

Fost coleg şi apropiat de-al lui Andy Coulson (patronul demisionar de la News of the World şi fost consilier al premierului David Cameron), Sean Hoare a afirmat că Andy Coulson era la curent şi chiar încuraja interceptările telefonice ilegale.