Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Afacerile parlamentarilor cu statul

Ai putere, ai bani! 72 de parlamentari au afaceri cu statul în valoare de peste 258 de milioane de euro. Iată ce arată un raport publicat pe site-ul cursdeguvernare.ro şi citat de Gândul. Din punct de vedere al repartiţiei politice, afacerile merg aproape simetric cu repartizarea mandatelor: 24 de parlamentari sunt ai PDL, 20 de la PSD, 15 PNL, 9 UDMR, iar câte unul au conservatorii, progresiştii, independenţii şi Forumul Democrat al Germanilor din România.

În listă figurează nume sonore, precum Elena Udrea, Sorina Plăcintă, Silviu Prigoană, Valeriu Tabără, Verestoy Attila, Dan Nica, Relu Fenechiu si Dan Voiculescu.

Din punctul de vedere al valorii contractelor cu statul, nu acestia ocupă primele poziţii. Directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, spune că în aceste cazuri se pune problema moralităţii şi mai puţin cea a legalităţii acestor contracte.

De asemenea, numărul mic al parlamentarilor din acest raport ridică semne de întrebare, mai spune Adrian Moraru.

Ziarul Gândul i-a intervievat pe câţiva dintre parlamentarii-campioni ai afacerilor cu statul. Iată şi răspunsurile.

Petru Başa, senator PDL: "Trebuie să răspund, cumva, şi pentru ce am făcut înainte de a mă naşte?"

Constantin Mazilu, deputat PSD: "Cum lucrările făcute de primării sunt pe specificul firmei, vrând-nevrând, ai o relaţie cu statul"

Horia Teodorescu, deputat PSD de Tulcea: "Sper ca firma de care vorbim să mai apuce să participe la licitaţii, pentru că nu are niciun rost să desfiinţez o afacere veche".

Adrian Moraru, directorul Institului pentru Politici Publice