Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistan: Cinci soldaţi francezi şi un civil, ucişi

afganistan-cinci-soldati-francezi-un-civil-ucisi.jpg

Afganistan: Cinci soldaţi francezi şi un civil, ucişi

Cinci soldaţi francezi şi un civil civil afgan au fost ucişi  în urma unui atac sinucigaş împotriva unui convoi militar, în provincia Kapisa, la nord-est de capitala Kabul. Alţi patru soldaţi francezi şi trei civili afgani au fost răniţi – anunţă preşedinţia franceză. Atacul a fost revendicat de talibani.

Un kamikaze terorist şi-a detonat bomba în apropierea unor soldaţi francezi, în timp ce aceştia protejau o reuniune a unor personalităţi, anunţă Palatul Elysee. Atacul a fost revendicat printr-un SMS trimis ziariştilor de la agenţia de ştiri France Presse.
Forţa NATO în Afganistan (ISAF) şi un oficial local din cadrul poliţiei afgane au anunţat, anterior, moartea a cinci militari străini, într-un atac împotriva unui convoi al armatei franceze. Un oficial din cadrul poliţiei locale a anunţat că a fost vorba despre un atentat sinucigaş.
Atentatul intervine la o zi după vizita surpriză efectuată de preşedintele Nicolas Sarkozy în această provincie, unde a anunţat retragerea unui sfert din soldaţii francezi - respectiv o mie de oameni - prezenţi în Afganistan până la sfârşitul lui 2012.
În 23 iunie, preşedintele Barack Obama anunţase şi el retragerea unei treimi din contingentul american până în vara lui 2012, respectiv 33.000 de oameni.
Înainte de vizita lui Sarkozy, un soldat francez în vârstă de 22 de ani a fost ucis, al 64-a de la începutul intervenţiei franceze, la finele lui 2001.
În ciuda prezenţei a aproape 140.000 de soldaţi ai forţei internaţionale, talibanii nu au încetat, în ultimii ani, să-şi intensifice gherila iar insurecţia s-
a întins acum pe întreg teritoriul ţării.

 
Premierul francez, Francois Fillon, după atentatul din Afganistan