Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistanul dezvăluie negocieri între SUA şi talibani

karzai-hamid-presedinte-afganistan.jpg

Presedintele afgan Hamid Karzai

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a afirmat sâmbătă că Statele Unite poartă negocieri cu talibanii, fiind vorba despre primul oficial de rang înalt care confirmă contactele la acest nivel dintre cele două părţi. Ambasada SUA la Kabul nu a putut fi contactată pentru a comenta declaraţiile preşedintelui afgan.

"Au început negocieri cu talibanii. Aceste discuţii se derulează bine. Forţele străine, în special Statele Unite, poartă ele însele negocieri", a declarat Karzai, în cadrul unei conferinţe de presă la Kabul.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, le ceruse anterior talibanilor să se distanţeze de al-Qaida, să renunţe la violenţă şi să recunoască autorităţile afgane conduse de Karzai.

La începutul lui iunie, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a apreciat că presiunea militară asupra talibanilor ar putea duce la "reale oportunităţi" pentru negocieri de pace cu liderii insurgenţilor.

Pe de altă parte, Kabulul a cerut recent Consiliului de Securitate al ONU să anuleze sancţiunile impuse unui număr de 50 de responsabili talibani, o cerere considerată drept un semnal trimis liderilor insurgenţi.

În plus, Consiliul de Securitate al ONU a decis vineri să stabilească liste cu sancţiuni separate pentru al-Qaida şi talibani, în prezent aflaţi pe aceeaşi listă, pentru a face o distincţie şi a favoriza reconcilierea în Afganistan.