Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Afghanistanul pune la încercare relațiile americano-britanice

Comandantul forțelor internaționale din Afganistan, generalul american David Petraeus a declarat că va face o prioritate din elucidarea morții lucrătoarei umanitare britanice Linda Norgrove, care fusese luată ostatică de talibani și ucisă în timpul tentativei de eliberare de către militari americani. Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej.

Comandantul american a făcut promisiunea în urma unei întrevederi la Londra cu premierul britanic, David Cameron, în timpul căreia a fost discutată strategia militară aliată în Afganistan.

După ce inițial se anunțase că Linda Norgrove a fost ucisă de explozia unei veste cu explozivi purtate de un dintre răpitori, în ultimele zile a ieșit la iveală faptul că este mai probabil ca de fapt ea să fi fost victima unei grenade cu fragmentație, aruncate de unul dintre militarii americani din comando-ul care încerca să o elibereze. SUA și Marea Britanie au căzut de acord să înființeze o comisie de anchetă în acest caz, condusă de doi generali, unul american și altul britanic.

Ministrul american al apărării, Robert Gates, a declarat că moartea Lindei Norgrove este o tragedie, dar a adăugat că principala responsabilitate a morții ei revine Talibanilor, care au răpit-o și o țineau ostatecă în munți la o altitudine de 2400 de metri.

Deși nimeni nu a vorbit până acum în public de divergențe americano-britanice, situația este atât de delicată, încât premierul Cameron s-a văzut nevoit să anunțe la sesiunea săptămânală de interpelări din parlament că a intervenit personal pe lângă președintele american Barack Obama pentru înființarea unei comisii de anchetă comune în acest caz.

Războiul din Afganistan cu insurgenții talibani, al cărui greu, pe lângă armata afgană, îl duc aproape exclusiv trupele americane și britanice staționate în această țară, a devenit extrem de nepopular în rândul opiniei publice britanice.

În fiecare săptămână își pierde viața cel puțin un militar britanic, iar noul guvern de la Londra, instalat în mai anul acesta, a anunțat că va retrage trupele din Afganistan până în 2015.

Miniștrii de externe și ai apărării ai țărilor NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a re-evalua strategia militară din Afganistan, unde situația de pe teren pare din ce în ce mai neclară și o soluție militară a conflictului tot mai puțin previzibilă. În aceste circumstanțe, orice posibile disensiuni între principalele două state care susțin acest efort militar nu poate decât să ridice un și mai mare semn de întrebare asupra acestui conflict în care președintele Obama a investit atâta energie și resurse.

 
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej