Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Agenda summitului NATO

200803-3803.png

Agenda summitului NATO

Liderii NATO vin la Bucureşti cu o agendă încărcată si multe diferende. Este vorba de subiecte sensibile care îi divizează pe aliaţi de ceva timp. Printre ele se numara operaţiunile din Afganistan, extinderea NATO sau sistemul american de scut antirachetă.

Secretarul general al Alianței, Jaap de Hoop Scheffer, consideră că summitul de la Bucureşti se înscrie într-o strategie care a fost lansată la summitul de la Riga din 2006 şi se va încheia la reuniunea de anul viitor, care va marca şi împlinirea a 60 de ani de la crearea Alianţei.

La capitolul operațiuni cea din Afganistan provoacă de departe cele mai multe dispute între aliaţi. Asta in condițiile în care apelurile la "împărţirea poverii" misiunii din această ţară s-au intensificat, însă disponibilitatea ţărilor participante de a trimite trupe suplimentare sau de a schimba regulile de angajament este redusă.

Şi cel de-al doilea subiect major al summitului - extinderea Alianţei - generează dispute. NATO ar urma să decidă, la Bucureşti, în privinţa candidaturilor Croaţiei, Albaniei şi Macedoniei. Aceasta din urmă riscă să rateze aderarea din cauza disputei istorice cu Grecia privind denumirea oficială. Blocarea candidaturii Macedoniei, ar putea avea efecte negative şi asupra Albaniei si asta pentru ca mai multe state membre ale Alianţiei se opun unui decalaj între cele două ţări vecine.

Nici în privinţa invitaţiilor în vederea aderării la NATO lucrurile nu sunt mai clare. Aspirante sunt Ucraina şi Georgia. Rusia, deja nemulţumită de extinderea NATO până în apropierea graniţelor sale, şi-a exprimat opoziţia fermă faţă de orice demers care ar aduce cele două state mai aproape de Alianţă.

In alta ordine de idei, Alianta trebuie să reexamineze si problema unui sistem de apărare antirachetă, ale cărui elemente ar urma sa fie amplasat in Cehia si Polonia. Acest subiect a generat de asemenea nemulţumirea Rusiei,care a invocat tot motive de securitate naţională.

In fine al patrulea subiect major al summitului se va referi la dezvoltarea parteneriatelor NATO, unul dintre cele mai importante fiind bineînțeles cel cu Rusia. Cu toate că, teoretic Moscova nu poate interveni în deciziile Alianţei, punctul său de vedere nu poate fi ignorat, mai ales ca NATO susţine ideea cooperării cu fostul său inamic.

(RI - 3/31/2008;16.00h)