Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Agitaţie în Partidul Conservator cu privire la politica britanică faţă de UE

agitatie-partidul-conservator-privire-politica-britanica-fata-ue.jpg

Premierul britanic, David Cameron (Foto: Reuters/Pascal Lauener)

În Marea Britanie, Partidul Conservator a publicat un proiect de lege privitor la convocarea unui referendum care să decidă rămânerea sau nu a ţării în UE. Întrebarea ce ar urma să apară pe buletinele de vot este: "Credeţi că Marea Britanie trebuie să rămână membră a Uniunii Europene?". Proiectul prevede ca referendumul să fie organizat înainte de 31 decembrie 2017.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Proiectul nu are prea mari şanse de a fi adoptat, dar este o expresie a presiunii din interiorul partidului condus de premierul David Cameron, de forţare a unei decizii în legătură cu UE.

Premierul Cameron încearcă să împuște doi iepuri cu o singură lovitură. Pe de o parte, el dorește să dezamorseze o revoltă a parlamentarilor săi eurosceptici, care se pregătesc să introducă un amendament la programul legislativ pe următoarele 12 luni al Guvernului de coaliție cu Partidul Liberal Democrat, prin care este criticată omisiunea convocării unui referendum pe această temă.

Pe de altă parte, premierul dorește să-i provoace pe partenerii săi la guvernare, liberal-democrații, dar mai ales pe laburiștii din Opoziție să-și exprime deschis poziția față de un astfel de referendum.

Reacția propriilor parlamentari a fost mai degrabă de nemulțumire. Euroscepticii ar dori convocarea unui referendum chiar înaintea viitoarelor alegeri generale din 2015 sau măcar adoptarea unui proiect care să oblige viitorul Guvern, indiferent care ar fi el, să convoace referendumul după alegeri.

Politica anunțată în luna ianuarie de către premierul Cameron este convocarea unui referendum nu mai târziu de 2017, dacă Partidul Conservator obține singur o majoritate absolută în scrutinul parlamentar din 2015.

Adoptarea unui astfel de proiect de lege acum este extrem de improbabilă, dată fiind opoziția nu doar a laburiștilor și a liberal-democraților, ci și a parlamentarilor eurofili din Partidul Conservator.

 

Promisiunea lui David Cameron

 

Premierul Cameron a promis că înainte de convocarea unui referendum, va încerca să negocieze cu UE o nouă relație, în care Marea Britanie să repatrieze mai multe puteri cedate către Bruxelles în ultimii 40 de ani.

Promisiunea făcută acum patru luni nu numai că nu a aplanat divergențele pe tema Europei din Partidul Conservator, ci dimpotrivă, le-a accentuat.

Rezultatele excelente ale Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP, care dorește retragerea Marii Britanii din UE) în alegerile locale din 2 mai, mai ales pe seama conservatorilor, au accentuat starea de panică a multor deputați din partidul condus de Cameron.

Majoritatea euroscepticilor nu doreşte să mai aștepte până după 2015 și o ipotetică sau chiar improbabilă victorie a Partidului Conservator în alegeri. Ei consideră că majoritatea electoratului sprijină retragerea Marii Britanii din UE. Un recent sondaj de opinie arată că 47% dintre alegători ar vota acum ieșirea din UE, față de doar 30%, care ar dori rămânerea. Același sondaj arăta că în cazul unei renegocieri favorabile, 45% ar vota în favoarea rămânerii și doar 32% ar fi în favoarea retragerii din UE. Aparent, un sprijin pentru poziția premierului Cameron, sprijin exprimat și de președintele Barack Obama în timpul recentei sale întâlniri cu liderul britanic, la Washington.

Așadar, pare mai ușor pentru premierul Cameron să câștige sprijin în favoarea politicii față de UE în rândurile electoratului și în afara țării, decât în rândurile propriului partid.

O astfel de situație este extrem de periculoasă, iar în istoria ultimilor 25 de ani, chestiunea relației cu UE a fost fatală pentru cariera politică a mai multor lideri ai Partidului Conservator, între care premierii Margaret Thatcher și John Major.

 
Londra, Petru Clej, despre un posibil referendum în Marea Britanie privind apartenenţa la UE