Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


AIEA elaborează un nou raport cu privire la programul nuclear iranian

yukiya-amano-director-general-aiea-foto-reuters.jpg

Yukiya Amano, director general AIEA. Foto: Reuters

Cele 35 de state membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică se reunesc joi şi vineri pentru a examina un nou raport legat de programul nuclear iranian şi pentru a lua o decizie în raport cu regimul ayatolahilor de la Teheran, bănuit că vrea să construiască bomba atomică.

Noul raport poartă numele actualului director general al Agenţiei, Yukiya Amano, şi evocă o „posibilă dimensiune militară” în contextul acestui litigiu dintre comunitatea internaţională şi Iran. Deşi raportul nu ajunge la concluzia că Iranul are capacitatea de a construi arma atomică, experţii confirmă bănuielile occidentale şi ale Israelului legate de dimensiunea militară a programului nuclear iranian. În ultimele săptămâni, Israelul a ameninţat de altfel din nou că va recurge la mijloace militare pentru a împiedica regimul de la Teheran să se doteze cu bomba atomică.

Nu ne aflăm în privinţa acestui dosar într-o ecuaţie total nouă. De mai mulţi ani, occidentalii recurg la sancţiuni împotriva Teheranului, în timp ce Rusia şi China au de fiecare dată grijă să se departajeze de poziţia Americii şi a Europei de Vest, în funcţie de interesele lor. Din 2007 încoace, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat patru serii de sancţiuni economice şi financiare în semn de avertisment faţă de Teheran, iar Statele Unite şi Uniunea Europeană au mers chiar mai departe, adoptând sancţiuni suplimentare.

Iranul, de partea sa, joacă pe cartea contra-ameninţărilor, dar şi a diplomaţiei. „Ar fi o mare prostie să ne atacaţi”, le-a spus occidentalilor marţi, la New York, Mohammad Javad Larijani, unul din consilierii apropiaţi ai ghidului suprem Ali Khamenei. El a reafirmat că Iranul nu va renunţa niciodată la dreptul său de a se dota cu tehnologie nucleară. În paralel, Teheranul anunţă că va adresa o scrisoare detaliată Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în care îşi va explica demersul axat, pretinde Iranul, doar pe o dimensiune nucleară civilă. Nimic nou în urma acestor schimburi de replici, decât că tensiunea creşte din nou în jurul acestui dosar.

 
Matei Vişniec: AIEA elaborează un nou raport cu privire la programul nuclear iranian