
Politică
Al doilea val de greve şi proteste în Grecia. Autorităţile aşteaptă ultima tranşă din împrumutul promis
atena.jpg

Grecia aşteaptă încă ultima tranşă din împrumutul promis de finanţatorii internaţionali. Guvernele europene speră ca proiectul de salvare a Zonei Euro să fie gata în cel târziu o lună şi jumătate, iar la dezbaterile de la Washington participă şi ministerul elen de finanţe. În direct de la Atena, corespondentul RFI, Monica Chihaia, vorbeşte despre situaţia Greciei, în condiţiile în care delegaţia formată din FMI, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană ar reveni la Atena pentru a reevalua situaţia ţării:
Ministrul de finanţe elen a avut deja duminică seară o întâlnire cu şefa FMI, Christine Lagarde, la care a participat şi responsabilul FMI acreditat în Grecia, Paul Thompson. Despre rezultatele acestei întâlniri au fost comunicate destul de puţine informaţii. Ceea ce se ştie este că troica va reveni la Atena, "în anumite condiţii". Cert este că, din ceea ce prezintă presa din Grecia, condiţiile sunt acelea de a implementa planul pe termen mediu stabilit cu troica încă din luna iunie.
Planul pe termen mediu, un plan foarte serios cu măsuri de austeritate extreme, a condus atunci la o situaţie extrem de tensionată, iar populaţia a ieşit în stradă timp de aproape o lună de zile. Acest lucru se confirmă şi se reeditează pentru că, la această oră, în Atena există, pentru a doua oară în ultimele şase luni, un puternic val de greve, de nemulţumiri.
Un protest al studenţilor a întrerupt emisia postului televiziunii publice. Grevele şi mitingurile continuă în capitala elenă
În fiecare zi, grevele împiedică activităţile din Atena, în primul rând, dar şi în întreaga ţară. Cât despre protestele studenţilor, duminică, studioul de ştiri al postului de televiziune a fost ocupat, în jurul orei 21, de aproximativ 50 de studenţi. Aceştia au solicitat să se exprime în direct cu privire la faptul că emisiunile informative ale televiziunii de stat nu ar difuza realităţile din universităţi şi revoltele studenţeşti cauzate de implementarea noii legi a învăţământului superior, un act normativ cu care aceştia nu sunt de acord.
De asemenea, în Piaţa Constituţiei, au revenit reprezentanţi ai auto-intitulatei Mişcări a Indignaţilor, care au vrut să blocheze drumurile din perimetrul clădirii Parlamentului, ceea ce a făcut ca forţele de ordine să intervină în forţă, cu lacrimogene.
Aşadar, în Grecia atmosfera este tensionată, pentru că tensionate sunt şi momentele prin care trec autorităţile.