Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Al Qaida recrutează combatanţi francezi

Al-Qaida recrutează în Europa şi în particular în Franţa. Note confidenţiale publicate de ziarul Le Figaro arată că serviciile de informaţii franceze sunt în alertă maximă. Din cei circa o sută de europeni care s-ar antrena pentru un jihad, un război sfânt, cel puţin 14 ar fi francezi. 

Niciodată mişcarea teroristă Al-Qaida nu a recrutat atâţia combatanţi europeni ca acum. Semnalul de alarmă tras de seviciile franceze de contraspionaj e foarte îngrijorător. Într-unul din documentele publicate de Le Figaro se precizează că zona afgano-pakistaneză, cea de unde pleacă mai toate ameninţările spre Europa, atrage în continuare combatanţi voluntari, în particular europeni.

În doar trei ani, numărul acestora a trecut de la câteva cazuri izolate la peste o sută de indivizi din care cel puţin 14 ar fi francezi - cifrele citate se referă la anul 2010. Alte surse evocă cifre mai mici - 10 francezi printre 30-40 de europeni antrenaţi de al-Qaida în acele regiuni izolate de la frontiera afgano-pakistaneză. Oricare ar fi însă amploarea exactă a acestor cifre, reîntoarcerea jihadistilor în Franţa a devenit "principalul subiect de îngrijorare pentru serviciile de securitate franceze".

Riscul imediat este cel de comitere a unor atentate. Totodată însă aceşti combatanţi reîntorşi de pe front ar putea face să devină operaţionale grupuri informale care erau până acum rămase în umbră. "Mai mulţi dintre combatanţii formaţi pe teren au căpătat déjà o experienţă şi o legitimitate care le permite să racoleze nou veniţi" previn specialişti ai luptei antiteroriste citaţi de Le Figaro.

Riscul ar fi chiar în opinia unora "inevitabil". Dovada în acest sens ar fi că din 2009 încoace cel puţin 4 proiecte de atentate în SUA şi Norvegia, legate direct de oameni veniţi din zonele tribale pakistaneze, au eşuat sau au fost dejucate. Pericolul este cu atât mai mare cu cât pare-se, serviciile franceze au interceptat săptămâna trecută un mesaj al organizaţiei al-Qaida din Magreb.

Se lansa astfel un apel către tunisieni ca "să înlocuiască religia alterată cu charia, cruciaţii - adică creştinii - fiind la originea problemelor noastre". În particular organizaţia teroristă e de părere că "America, Franţa şi Magrebul nu vor accepta niciodată o adevărată schimbare care să nu le servească interesele lor în Tunisia". Parisul este în particular vizat de teroriştii islamişti întrucât l-ar fi "sprijinit pe tiranul Ben Ali".

În aceste condiţii, concluzia serviciilor secrete franceze este uşor de tras: "Franţa şi cetăţenii ei rămân o ţintă privilegiată pentru mişcarea al-Qaida." Lucru pe care de altfel Osama ben Laden îl confirma în persoană în ultimul său mesaj care îi este atribuit şi care a fost difuzat pe 21 ianuarie.

Liderul organizaţiei teroriste ameninţă că în cazul în care Franţa nu-şi retrage trupele din Afganistan, ţara va fi atacată pe diverse fronturi. În vara anului trecut, foarte discretul patron al contra-spionajului francez afirma în presă că "anual sunt dejucate două atentate pe solul francez".

Fără îndoială că între timp, situaţia geopolitică i-a făcut pe jihadisti să fie şi mai activi.