Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alain Juppe, nemulţumit de prestaţia NATO în Libia

juppe-alain-reuters-regis-duvignau.jpg

Ministrul francez de Externe, Alain Juppe (Foto: Reuters/Regis Duvignau)

NATO nu face suficient pentru a distruge armamentul greu folosit de trupele fidele lui Muammar Gaddafi în Libia. Declaraţia a fost făcută marţi, 12 aprilie, de ministrul francez de Externe, Alain Juppe. Civilii din Libia rămân expuşi riscurilor, în ciuda bombardamentelor coordonate de NATO, spune şeful diplomaţiei franceze.

"NATO trebuie să-şi joace pe deplin rolul", afirmă Alain Juppe. El spune că eforturile de până acum sunt "insuficiente".

"NATO a vrut să preia conducerea militară a operaţiunilor, noi am acceptat. Trebuie să îşi joace rolul în acest moment, adică să îl oprească pe Gaddafi să utilizeze în continuare acolo armament greu pentru bombardarea populaţiei", afirmă Alain Juppe.

El cere accelerarea ajutorului umanitar: "Este necesar un efort major pentru accelerarea ajutorului umanitar".

"Vom încerca să facem presiuni către un dialog naţional între reprezentanţii Consiliului Naţional de Tranziţie (...), autorităţile societăţii civile libiene şi cei care la Tripoli încep să spună că nu există cu adevărat un viitor cu Muammar Gaddafi" la putere, mai declară ministrul francez de Externe.

La rândul său, ministrul britanic de Externe, William Hague a cerut marţi NATO "să menţină şi să intensifice" eforturile militare, pentru a-i proteja pe civilii din Libia.

Rebelii libieni care i se opun colonelului Gaddafi au fost împinşi înapoi, în ciuda raidurilor aeriene.

Aliaţii au început raidurile aeriene pe 19 martie, după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat rezoluţia 1973, care autorizează "toate măsurile necesare" pentru protecţia civililor în faţa trupelor pro-Gaddafi.