Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alain Juppe: România are vocaţia aderării la Schengen, dar mai trebuie progrese

Iată mesajul transmis de ministrul francez de externe, Alain Juppe, la finalul întâlnirii cu omologul său român, Teodor Baconschi, aflat în vizită la Paris. Alain Juppe a arătat că Bucureştiul are vocaţia aderării la Schengen dar în acelaşi timp mai are de realizat progrese la capitolul condiţii necesare integrării.

Şeful diplomaţiei franceze a declarat, într-o conferinţă de presă, că problema "sensibilă" a aderării la spaţiul Schengen a fost abordată "într-un mod amical şi calm".

Alain Juppe  le-a declarat jurnaliştilor că "am reamintit poziţia Franţei în câteva puncte. În primul rând, pentru noi nu există ambiguitate: România are vocaţia aderării la spaţiul Schengen odată ce toate condiţiile pentru aderare vor fi îndeplinite. Iar noi susţinem România în acest sens. În al doilea rând, constatăm că România a făcut eforturi considerabile dar din punctul de vedere al Franţei şi din punct de vedere european nu a fost făcut totul, avem încă de muncit pentru ca ansamblul condiţiilor care ne par indispensabile să fie îndeplinite şi vom coopera, în cadrul UE, astfel încât să progresăm cât mai rapid".

Pe de altă parte, ministrul francez de externe a ţinut să sublinieze că relaţia româno-franceză nu se reduce la subiectul Schengen, cele două ţări fiind legate din raţiuni economice, culturale şi istorice.

"Am avut ocazia de a reaminti importanţa pe care o acordăm relaţiei României cu Franţa şi prioritatea pe care Guvernul Franţei o acordă acestei relaţii. (...) Este vorba despre motive istorice dar şi culturale si lingvistice dar şi de motive economice pentru că Franţa este foarte prezentă pe plan economic în România, fie că vorbim de investiţii sau de comerţ", a mai spus el.

Alain Juppe  a mulţumit în acest contex României pentru pentru susţinerea acordată iniţiativelor franceze privind Libia.

"Multumesc României pentru sprijinul pe care l-a adus iniţiativelor noastre în Consiliul european şi în alte reuniuni internaţionale. Am vorbit şi despre Afganistan, ţară în care România este puternic reprezentată".

Şeful diplomaţiei franceze a mai confirmat şi prezenţa Franţei la următoarea reuniune a Grupului de prieteni ai Moldovei.

La rândul său, ministrul român i-a mulţumit lui Juppe pentru primirea călduroasă, invitându-l să facă o vizită la Bucureşti.