Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alain Juppé, în turneu în regiunea Golfului Persic

alain-juppe-vizita-lucru-arabia-saudita-kuweit-qatar-eau-foto-reuters.jpg

Alain Juppé, în vizită de lucru în Arabia Saudită, Kuweit, Qatar şi EAU. Foto: Reuters

Ministrul francez de externe, Alain Juppé, se află luni la Ryad, în Arabia Saudită. El efectuează un turneu în regiunea Golfului Persic, în contextul în care Franţa îşi redefineşte politica faţă de lumea arabă aflată într-un moment de mari schimbări.

Alain Juppé şi-a început turneul în Emiratele Arabe Unite şi îl va încheia cu vizite în Quatar şi în Kuweit. Întreaga regiune se află încă sub unda de şoc a revoluţiilor şi a schimbărilor de regim din zona Magrebului, a agravării situaţiei din Siria, dar şi a creşterii tensiunii în jurul dosarului nuclear iranian. Lumea arabă nu vede de fapt cu ochi buni demersul ayatolahilor de la Teheran care încearcă să se doteze cu arma atomică, deşi ţările arabe critică continuu şi faptul că Israelul deţine arma nucleară fără să o recunoască deschis.

Subiectele importante nu lipsesc deci pe agenda discuţiilor dintre Alain Juppé şi gazdele sale, într-un moment în care Franţa poartă încă aureola intervenţiei sale în Libia, decisivă pentru alungarea de la putere a dictatorului Gaddafi.

Alain Juppé a mai plecat însă în acest turneu şi cu o altă misiune, aceea de a convinge Emiratele Arabe Unite să cumpere avionul de vânătoare Rafale. Firma franceză Dassault, care a construit acest aparat, nu reuşeşte să-l vândă în străinătate, dar Parisul speră ca Emiratele Arabe Unite să achiziţioneze totuşi 60 de aparate, în contextul semnării unui parteneriat militar între Paris şi Abu-Dhabi. Lucrurile par să fie însă mai complicate decât se aşteptau francezii: la Abu-Dhabi avionul Rafale nu este considerat destul de competitiv faţă de alte aparate similate produse de americani, de exemplu.

Franţa este însă angajată în favoarea menţinerii securităţii în regiunea Golfului, poltică tradusă în 2009 prin deschiderea unei baze militare franceze, permanente, la Abu-Dhabi. În Emiratele Arabe Unite, Alain Juppé a participat şi la un seminar, organizat la înalt nivel, pe tema păcii şi a securităţii în lumea arabă.

 
Matei Vişniec, despre vizita lui Alain Juppé în zona Golfului Persic