Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alarmă falsă privind eliberarea iraniencei Sakineh

iran-poza-afp-o-militanta-tine-poza-unei-iranience-care-risca-lapidarea.jpg

Un manifestant care o sprijină pe iranianca Sakineh Ashtiani, condamnată la moarte prin lapidare.

Sakineh Ashtiani, iranianca în vârstă de 43 de ani, condamnată la moarte,  nu a fost eliberată în ciuda afirmaţiilor Comitetului Anti-lapidare, un ONG al cărui sediu se află în Germania.

ONG-ul german a anunţat joi că atât iraniana cât şi fiul şi avocatul acesteia ar fi fost eliberaţi, ştire preluată ca atare de mai multe agenţii de presă, fără a o verifica în prealabil.

Televiziunea de stat iraniană Press TV a dat următorul comunicat : “Contrar unei vaste campanii de publicitate a presei occidentale, potrivit căreia Sakineh ar fi fost eliberată, o echipă a televiziunii noastre a încheiat un acord cu autorităţile judiciare, pentru a o conduce pe Sakineh acasă, pentru a reconstitui crima”.

Probabil că ONG-ul a urmărit aşa-numita reconstituire şi a tras concluzia că femeia a fost chiar eliberată. Acest lucru a fost recunoscut de ONG-ul de la Berlin, care a dat o dezminţire în cursul nopţii. ONG-ul a spus că unele medii iraniene au dat impresia că Sakineh ar putea fi eliberată şi deci i s-a întins o capcană.

În capcană au căzut şi mai mulţi lideri occidentali, care nu au aşteptat nici ei vreo confirmare oficială : ministrul italian de Externe, Franco Frattini, preşedintele brazilian, Lula da Silva şi Laureen Harper, soţia premierului Canadian, Stephen Harper.

Televiziunea iraniană Press TV a anunţat că în această seară va difuza aşa-numita reconstituire a crimei soţului lui Sakineh, în cadrul emisiunii "Iran Today".

Să amintim că Sakineh Ashtiani este întemniţată la Tabriz şi a fost condamnată la moarte prin lapidare în 2006, de către două tribunale, fiind acuzată de adulter şi asasinarea soţului ei.

Condamnarea sa la moarte a fost comutată în închisoare pe zece ani, dar o altă Curte de Apel iraniană a reconfirmat condamnarea la moarte prin lapidare. Şi fiul acesteia, Sajjad a fost arestat în octombrie, în timp ce dădea un interviu unor ziarişti germani intraţi ilegal în Iran, împreună cu avocatul lui Sakineh, prezent la întâlnire.