Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri 2012: Linişte apăsătoare la sediul PDL

Sediul PDL din Aleea Modrogan nu era împodobit festiv duminică seară. Liniştea din curte s-a transmis şi la democrat-liberali, care au refuzat să comenteze exit-poll-urile şi au preferat să se retragă la discuţii la sediul organizaţiei PDL Bucureşti.

Linişte mormântală la sediul PDL din Aleea Modrogan. Steguleţele portocalii ce împodobeau în urmă cu patru ani curtea imensă lipseau. La fel şi boxele din care altă dată urla la maximum imnul democrat-liberal. În curte, un portar priveşte plictisit la televizor, lăsând orice doritor să intre. Nu mai contează că ai sau nu legitimaţie de jurnalist.

Câţiva ziarişti fumează apatic în curte. Alţii stau cu laptop-urile în braţe în camerele mari şi goale ale sediului PDL. Nici picior de democrat-liberal până la apariţia lui Adriean Videanu. "Sunteţi gata, începem?". Întrebarea a adus speranţă în rândul jurnaliştilor cărora le-a stârnit interesul anunţul că PDL-ul va face declaraţii cu trei minute înainte de anunţarea exit-poll-urilor. Adriean Videanu se aşează zâmbitor în faţa camerelor de luat vederi şi începe să condamne campania dusă de USL. Nimic legat de exit-poll-uri, nimic legat de Partidul Democrat Liberal.

"PDL va fi primul partid din România care anunţă rezultatul alegerilor. Partidul condamnă violenţa fără precedent a acestor alegeri, care din punctul meu de vedere cred că au întrecut orice alegeri din România. Condamnăm campania murdară şi negativă dusă în această perioadă de USL şi vă vom prezenta un bilanţ al acestei campanii. Nimeni nu are de câştigat din această campanie. Toate partidele au de pierdut", spune Videanu.

Declaraţia ne lasă în stand-by. Adriean Videanu se retrage în birourile din celălalt sediu PDL şi lasă jurnaliştii să penduleze între cele două clădiri din Modrogan.

Din când în când mai apare câte un democrat-liberal inabordabil. Eurodeputatul Traian Răzvan Ungureanu e singurul care acceptă să vorbească: "Banii au ajuns să conteze atât de mult. Şantajul, mita, apariţia unui personaj atât de sinistru precum Robert Negoiţă, cu dosar penal, un datornic cu 45 de milioane, un om hotărât să cumpere apartament cu apartament, televiziune cu televiziune, dacă asta ajunge să dea tonul în televiziune, atunci lucrurile merg în direcţia greşită, merg înapoi, în general pornesc cu şampania şi tortul devreme şi rămân la desert cu sărătura, e mult de numărat, e mult de calculat, e mult de stabilit pe proporţii aşa că oricine încearcă să-şi declare triumful acum are o problemă de fapt şi suferă de complexe".

Târziu în noapte, singurele mişcări care se mai aud sunt paşii jurnaliştilor pe aleea care leagă cele două sedii. Greii partidului stau închişi în birouri, ziariştii aşteaptă în faţa porţilor închise. Din când în când se mai aude câte un plici, nu e cel din sloganul cu care a încercat Silviu Prigoană să câştige Primăria Capitalei. Sunt jurnaliştii atacaţi de ţânţari.