Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri cruciale în Catalonia: Victoria secesionistilor

alegeri-cruciale-catalonia-victoria-secesionistilor.jpg

Artur Mas (Foto: Reuters/Albert Gea)

Exit-poll-urile arată că partidul conservator al premierului catalan, Artur Mas a câstigat alegerile regionale de duminică. Astfel, coalitia rămâne la putere, dar cu o majoritate mai mică.

Partidul a obtinut 57 din cele 135 de locuri din Parlamentul regional. Asta înseamnă o scădere de la 62 de fotolii de parlamentar, cât are formatiunea în prezent, în orice caz un scor departe de majoritatea absolută.

Miza acestui scrutin este secesiunea Cataloniei de Spania. Liderul regiunii, Artur Mas, şi-a luat angajamentul să organizeze în termen de patru ani un referendum asupra independenţei Cataloniei.

Cu o populaţie de 7 milioane de oameni, Catalonia este una dintre cele mai bogate provincii autonome din Spania. Regiunea are limba sa oficială, un Guvern şi Parlament autonom, însă spre deosebire de Ţara Bascilor şi Navarra, nu dispune şi de o autonomie în domeniul fiscal.

O perioadă îndelungată, Catalonia a fost principalul motor al economiei spaniole. Spre exemplu, în 2011, PIB-ul regiunii, care este echivalent cu cel al Portugaliei, reprezenta o cincime din volumul economiei spaniole.

Regiunea nu a fost ocolită de criza economică, iar peste 22% din populaţia regiunii nu are un loc de muncă. Mai mult, datoria regiunii este de 44 de miliarde de euro, ceea ce constituie 22% din PIB-ul Cataloniei.