Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri în Egipt: Mii de protestatari cer excluderea de pe liste a politicienilor din regimul Mubarak

Noi proteste au fost semnalate vineri în Egipt împotriva puterii militare care a preluat frâiele ţării după înlăturarea lui Hosni Mubarak. Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în Piaţa Tahrir din Cairo, pentru a protesta faţă de militarii aflaţi la putere, cu o lună înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, relatează AFP. Ei au cerut excluderea de pe liste a politicienilor care au făcut parte din din regimul Mubarak.

 

Recent, Parlamentul egiptean a aprobat un amendament care interzice oficialilor din era Mubarak să candideze la alegeri pentru posturi de mare responsabilitate. Textul trebuie aprobat, însă, şi de armată pentru a putea intra în vigoare.

"Jos puterea militară", au scandat manifestanţii, dintre care mulţi au început să vină în piaţă după rugăciunea de la prânz.

La rândul său, armata, care preconizează că va preda puterea civililor la sfârşitul lui iunie, după alegerea unui preşedinte, a afirmat că alegerile prezidenţiale vor avea loc la data prevăzută, încercând să înlăture temerile potrivit cărora incertitudinea politică ar favoriza menţinerea sa la putere.

Organizaţiile liberale făcuseră apel la un miting pentru a cere excluderea foştilor oficiali din perioada lui Hosni Mubarak dintre candidaţii la prezidenţiale, înainte ca săptămâna trecută Comisia electorală să anunţe că a exclus zece candidaţi de la alegerile prevăzute pentru 23 şi 24 mai, inclusiv pe fostul vicepreşedinte Omar Suleiman şi doi islamişti.