
Politică
Alegeri Franţa 2012: Cinci momente-cheie ale campaniei prezidenţiale
alegeri-franta-2012-cinci-momente-cheie-ale-campaniei-prezidentiale.jpg

Victoria lui François Hollande în alegerile primare ale Partidului Socialist a fost primul moment important al campaniei electorale franceze pentru prezidenţiale. Pe 16 octombrie, după mai multe luni de campanie pentru obţinerea învestiturii socialiste la alegerile prezidenţiale, deputatul din Corrèze şi fost prim-secretar al Partidului Socialist, François Hollande, o învinge pe şefa partidului, Martine Aubry, cu 57% din voturi la 43%.
Acestui eveniment i-a urmat mitingul de la Bourget al candidatului socialist, unde au participat peste zece mii de persoane, pe 22 ianuarie. Acesta este primul său mare miting, menit să-i confirme avansul în sondaje. Sunt prezenţi toţi liderii vocali ai partidului.
Pentru a nu fi mai prejos, Nicolas Sarkozy participă la un miting-gigant la Villepinte: peste 60 de mii de susţinători sunt prezenţi, pe 11 martie, la această primă mare adunare a preşedintelui-candidat, destinată relansării campaniei sale, în urma prezenţei nefavorabile în sondaje. Obiectivele: reinsuflarea spiritului şi avântului din 2007 şi oferirea imaginii unei majorităţi unite.
Urmează defilarea populară a lui Jean-Luc Mélenchon la Paris. Pe 18 martie, candidatul Frontului de Stânga inaugurează la Paris prima dintre cele trei reuniuni în aer liber. Fostul socialist a ales ziua aniversară a începutului Comunei care a vizat preluarea Bastiliei şi pledează pentru instaurarea celei de-a VI-a Republici. Jean-Luc Mélenchon înregistrează un succes important, cu peste o sută de mii de participanţi, în loc de cei 30 de mii aşteptaţi de organizatori şi marchează importanţa candidaţilor clasaţi pe locurile 3, 4 şi 5 în desemnarea preşedintelui.
Crimele de la Toulouse şi Montauban, soldate cu şapte victime, la jumătatea lunii martie şi uciderea criminalului de către Poliţie i-au determinat pe principalii candidaţi să îşi întrerupă campania timp de trei zile. După această perioadă de unitate naţională, mai mulţi pretendenţi la instalarea în Palatul Élysée sunt prezenţi la funeraliile militare ale celor trei paraşutişti ucişi, ceremonie condusă de şeful statului. Singura schimbare de după crime constă în iruperea temei securităţii în campanie, absentă anterior şi relansarea lui Nicolas Sarkozy.