Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri Franţa 2012: Hollande, sceptic în privinţa pactului bugetar

Candidatul socialist în alegerile prezidenţiale din Franţa, François Hollande, a declarat pentru cotidianul german Handelsblatt că va bloca pactul bugetar susţinut de Germania, dacă acesta "nu conţine măsuri de creştere" economică.

"Dacă pactul nu conţine măsuri de creştere economică, nu voi putea susţine ratificarea lui de către Adunarea Naţională. Am promis acest lucru francezilor şi îmi voi respecta promisiunea", a declarat pentru publicaţia economică germană cel prezentat în sondaje ca mare favorit al scrutinului al cărui prim tur se va desfăşura duminică.

"M-am întâlnit cu mai mulţi şefi de stat europeni. Nu prea mulţi sunt satisfăcuţi de situaţia economnică. Nu sunt izolat", a dat asigurări Hollande. În plus, el a calificat drept o "pură operaţiune de relaţii publice" proiectul de înscriere în Constituţia franceză a unei "reguli de aur" prin care să fie plafonat nivelul de îndatorare publică, apărată de preşedintele în exerciţiu, Nicolas Sarkozy.

"Eu înţeleg că există o solidaritate partizană între diferitele tabere conservatoare europene", a răspuns candidatul socialist, atunci când a fost întrebat despre refuzul lui Merkel de a-l primi în cursul campaniei.

"Fără a ţine cont de ceea ce s-a întâmplat în campanie, dacă sunt ales, voi face prima mea vizită în Germania. O voi întâlni pe Merkel atunci. În această perioadă de mare criză, Europa are nevoie de cuplul franco-german", a continuat el. Hollande a suscitat numeroase discuţii în Germania, ameninţând că va cere o renegociere a pactului bugetar european.