Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri Franța 2012: Primele rezultate, înainte de închiderea urnelor!

Francezii vor cunoaște primele rezultate ale votului de duminică, din primul tur al alegerilor prezidențiale, înainte de închiderea birourilor de vot. Acest lucru este pedepsit de lege, dar presa avertizează că este indiferentă. Primele rezultate vor fi difuzate pe rețelele de socializare, Facebook și Twitter.

Francezii sunt obișnuiți de zeci de ani să cunoască rezultatele alegerilor chiar la ora închiderii birourilor de vot la orele 20 (21, ora României). Acest lucru este posibil, grație unui sistem foarte fiabil de estimări. Este un ritual care durează de mai bine de 30 de ani: birourile de vot se închid și marile televiziuni anunță imediat rezultatele scrutinului, institutele de sondare a opiniei publice au datele dintr-un număr de birouri reprezentative care, odată închise, permit să se spună cu certitudine rezultatul votului pentru întreaga ţară-este vorba de estimări pe baza buletinelor reale și nu pe baza intențiilor de vot, așa cum se întâmplă în România.

În acest an, va fi însă cu totul altfel, grație rețelelor de socializare Facebook și Twitter. Sunt 23 de milioane de conturi pe Facebook și trei milioane pe Twitter, unde informațiile se propagă cu viteze amețitoare.

În teorie, legea pedepsește difuzarea unor informații de natură să influențeze votul pe ultima sută de metri, dar presa elvețiană și belgiană francofone au avertizat că imediat ce află, vor publica, deoarece ele nu intră sub incidența legii franceze.

Conform informațiilor care deja circulă în presa franceză, alegătorii vor afla rezultatele la 19.00, cu o oră înaintea închiderii urnelor și asta deși reprezentanții partidelor și ai marilor televiziuni franceze au afirmat că vor respecta regula de aur: nimic înainte de orele 20. Libération, principalul cotidian francez cu simpatii de stânga, a declarat pentru a o lua înaintea tuturor, că își rezervă dreptul de a da primele rezultate încă de la ora 18.30.