
Politică
Alegeri Franţa 2012: Programele candidaţilor, între impozitarea bogaţilor şi ieşirea din UE
alegeri-franta-2012-programele-candidatilor-impozitarea-bogatilor-iesirea-ue.jpg

Socialistul François Hollande este favoritul sondajelor, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa. El propune în materie de economie, între altele, reducerea deficitului public, în vederea atingerii unui echilibru la sfârşitul lui 2017, o reformă fiscală cu o tranşă de 75% pentru veniturile ce depăşesc un milion de euro anual, creşterea impozitului pe avere pentru cei bogaţi, taxarea patrimoniului "exilaţilor fiscal" şi eliminarea unor "găuri fiscale" în valoare de 29 de miliarde de euro.
François Hollande mai vrea crearea a 60 de mii de posturi în educaţie, într-un termen de cinci ani, acordarea dreptului la căsătorie şi adoptare cuplurilor de acelaşi sex, o revenire parţială la pensionarea la vârsta de 60 de ani, diminuarea numărului de imigranţi admişi, asistenţă medicală în vederea unui sfârşit de viaţă demn, reducerea ponderii domeniului nuclear de la 75% la 50%, până în 2025.
În materie de politică externă, François Hollande propune renegocierea tratatului bugetar european şi retragerea trupelor franceze din Afganistan, până la sfârşitul lui 2012.
De partea sa, candidatul conservator la alegerile prezidenţiale din Franţa, Nicolas Sarkozy vrea echilibrarea conturilor publice încă din 2016, creşterea TVA de la 19,6% la 21,2 procente, impozitarea "exilaţilor fiscal" şi interzicerea primelor de concediere în contractele de management.
Sarkozy propune de asemenea înjumătăţirea numărului imigranţilor clandestini la 100 de mii şi înăsprirea condiţiilor de reîntregire a familiei, etichetarea cărnii în funcţie de modul de sacrificare şi o reformă a formării profesionale.
Nicolas Sarkozy mai vrea introducerea regulii de aur în Constituţie, adică obiectivul revenirii la echilibrul finanţelor publice şi diminuarea cu aproximativ 10% a numărului de parlamentari.
În materie de politică externă, preşedintele-candidat propune revizuirea Acordurilor Schengen, în vederea consolidării controlului la frontiere şi aplicarea unui Buy European Act (după modelul unei legi americane care obligă statul să utilizeze produse fabricate intern în contractele publice), o retragere a trupelor din Afganistan devansată la sfârşitul lui 2013.
Reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon propune un salariu minim brut de 1.700 de euro pe lună, venit plafonat la maximum 360 de mii de euro pe an, suprimarea "scutului fiscal" ce limitează impozitarea bogaţilor.
Melenchon mai vrea regularizarea situaţiei imigranţilor fără documente, referendum asupra proiectului de tratat bugetar, retragerea trupelor franceze din Afganistan şi a Franţei din NATO.
Extremista de dreapta, Marine Le Pen sugerează echilibru bugetar în 2018, ieşirea din zona euro şi revenirea la franc. Ea mai vrea reducerea la zece mii a numărului de noi imigranţi admişi anual în Franţa, suprimarea reîntregirii familiei şi a dreptului de a obţine cetăţenia franceză în baza naşterii pe teritoriul francez, un referendum privind pedeapsa cu moartea, ieşirea din UE şi retragerea imediată a forţelor franceze din Afganistan.
Centristul François Bayrou propune restabilirea echilibrului bugetar în 2016, creşterea TVA-ului cu 1% încă din 2012, reformă fiscală pentru impozitarea veniturilor mari, introducerea unei etichete "Made in France", 40% energie regenerabilă în 2030, crearea unei "uniuni civile" pentru homosexuali, alegerea preşedintelui UE prin sufragiu universal.