Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri Franța 2012: Ultimele săgeți înaintea primului tur

alegeri-franta-2012-ultimele-sageti-primului-tur.png

Alegeri prezidențiale în Franța, duminică, 22 aprilie (Foto: RFI)

Lupta va fi dură! Iată mesajul pe care socialistul François Hollande l-a transmis în ultimul interviu pe care l-a acordat înaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța postului de radio Europe1. De partea cealaltă, președintele-candidat Nicolas Sarkozy a declarat pentru cotidianul Le Figaro că rivalul său socialist va fi în caz de victorie “prizonierul extremei stângi”. Cei doi candidați au profitat de ultimele tribune, pentru a încerca mobilizarea electoratului.

Ceea ce trebuie să reținem din ultimul interviu al lui François Hollande este apelul său la prudență, în ciuda sondajelor care îl dau favorit în turul al doilea: “Sunt candidat în turul întâi și prin urmare nu pot spune ceea ce se va întâmpla în al doilea. Vă reamintesc că în 2002, acum zece ani, sondajele îi dădeau în turul al doilea pe Jacques Chirac şi pe Lionel Jospin, dar lucrurile s-au petrecut cu totul altfel”.

Candidatul socialist a declarat că este posibilă și o surpriză neplăcută și chiar dacă va trece în turul al doilea, lupta nu va fi deloc ușoară, recunoscând indirect capacitatea de luptă a contracandidatului său, actualul președinte, Nicolas Sarkozy.

Candidatul socialist a profitat şi pentru a răspunde unor întrebări legate de principalele teme de campanile, dar a surprins prin intervenția sa despre Siria, deoarece politica externă nu a fost abordată frontal, pentru a nu intra pe un teren pe care Sarkozy este net avantajat: în cazul în care va fi ales, a declarat Hollande, şi dacă ONU va hotărî o intervenţie militară în Siria, Franţa va participa la aceasta. "Dacă aceasta are loc în cadrul ONU, vom participa la această intervenţie", a declarat Hollande pentru postul de radio Europe1, răspunzând astfel la întrebarea ce ar face în cazul în care ONU ar decide o intervenţie militară în Siria, destinată protejării civililor.

De partea sa, preşedintele Sarkozy s-a vrut ofensiv în ultimul său interviu acordat cotidianului conservator Le Figaro: “Sunt angajat într-o lupta în care, de patru săptămâni, sunt singur contra a nouă candidaţi”. Cu toate acestea, Sarkozy a declarat şi el că rezultatul din 22 aprilie ne va rezerva surprize. Acest termen, surprize, poate însemna fie situarea lui Sarkozy pe primul loc, la diferenţă clară de Hollande, peste marja de eroare, fie un scor foarte bun pentru candidata Frontului Naţional, Marine Le Pen, fie amândouă. Nimeni nu poate încă şti.

Preşedintele a avertizat că în caz de victorie a lui Hollande, acesta va fi un adevărat prizonier al extremei stângi, ca urmare a trocului de dinainte de alegeri. Preşedintele-candidat a abordat pe larg revizuirea acordurilor Schengen, în vederea consolidării controlului la frontiere şi aplicarea unui Buy European Act (după modelul unei legi americane, care obligă statul să utilizeze produse fabricate intern în contractele publice), o retragere a trupelor din Afganistan devansată la sfârşitul lui 2013, înjumătăţirea numărului imigranţilor clandestini (la 100.000) şi înăsprirea condiţiilor de reîntregire a familiei, consolidarea politicii penale vizând minorii şi a arsenalului de luptă împotriva apologiei terorismului, etichetarea cărnii în funcţie de modul de sacrificare, o reformă a formării profesionale, reducerea deficitului, reindustrializarea Franţei, creşterea protecţiei sociale prin creşterea TVA-ului şi impozitarea “exilaţilor fiscal”.

Dacă intervenţile celor doi au reuşit sau nu să convingă, vom afla numai pe 22 aprilie.