Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri locale: Peste 7 milioane de români au votat până la ora 17:00

39, 01% dintre cetăţenii cu drept de vot ai României s-au prezentat la urne până la ora 17.00, în cadrul alegerilor locale în care sunt aleşi primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni şi preşedinţii de consilii judeţene, a anunţat duminică Biroul Electoral Central. Totodată, au fost semnalate mai multe incidente, primarul unei localitati ialomiţene fiind reţinut de Poliţie pentru mită electorală.

Cele peste 18.000 de secţii de votare organizate pentru alegerile locale s-au deschis, duminică, la ora 7.00, la urne fiind aşteptaţi peste 18,3 milioane de cetăţeni cu drept de vot.

Prezenţa la vot este una destul de scăzută, chiar daca este cu 5 procente mai mare decât cea înregistrată în 2008: conform BEC, în mediul urban s-a înregistrat, până la ora 17.00, o prezenţă la vot de 33,55%, iar în mediul rural de 46,47% (media este de puţin peste 39%).

Biroul Electoral Central anunţă că în 26 de judeţe prezenţa a fost superioară mediei naţionale.

În plus, autorităţile atrag atenţia că vor fi nemiloase cu cei care încalcă legea electorală. Un exemplu elocvent în acest sens este cazul primarului din localitatea ialomiţeană Moviliţa. El şi alte două persoane au fost reţinuţi, duminică dimineaţă, pentru mită electorală, după ce edilul a oferit 50 de lei unor localnici dintr-o zonă mărginaşă a comunei pentru a-l vota.

Miza electorala a înfierbântat spiritele

Câteva sute de localnici dintr-o localitate din Călăraşi s-au îmbrâncit în faţa secţiei de votare, nemulţumiţi că nu pot vota. Procesul electoral fusese suspendat după ce unul dintre candidaţi a intrat în secţie şi a distrus trei urne de vot, acuzând fraudarea alegerilor.

Alegerile au fost oprite, duminică dimineaţă şi la o secţie de votare din Năvodari, după ce reprezentantului unei formaţiuni politice din secţia respectivă nu a putut explica de ce are asupra sa mai multe buletine de vot ştampilate.

Un incident similar a dus la oprirea procesului electoral şi la Secţia 391 din Bucureşti. Preşedintele comisiei a descoperit că unul dintre membri a venit să supravegheze votul cu o sacoşă cu buletine de vot.

La Cluj, numele unei femei care a murit în urmă cu 20 de ani figura pe listele electorale permanente ale secţiei nr. 57 din oras.

Au fost şi momente dramatice în ziua votului: un bărbat din Petrila şi-a dat foc, chiar în sectia de votare, iar o femeie de 70 de ani a murit la scurt timp după ce a votat într-o secţie din Arad.