Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri locale cu miză importantă în Republica Moldova

alegeri-locale-miza-importanta-republica-moldova.jpg

Alegerile locale din Republica Moldova au loc duminică, 5 iunie.

Pe 5 iunie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale. Miza cea mai mare a acestor alegeri pare a fi Primăria şi Consiliul Municipal al Chişinăului, pentru care luptă atât partidele din actuala coaliţie majoritară, cât şi Opoziţia comunistă.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Dintre toate cele aproape nouă sute de primării din Republica Moldova, cel mai mare interes pentru partidele politice par să-l prezinte Primăria şi Consiliul Municipal Chişinău, întrucât în Capitală este concentrată cea mai mare parte a industriei şi aproape o treime din populaţia ţării.

Potrivit sondajelor, favoriţi la funcţia de primar de Chişinău sunt candidatul liberal, Dorin Chirtoacă (el ar acumula 39% din voturi) şi cel comunist, Igor Dodon, care ar obţine 26 de procente.

Aceleaşi sondaje arată că Partidul Comuniştilor ar obţine o medie pe ţară de 20% în consiliile raionale, Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat, 18 procente, Partidul Democrat al preşedintelui interimar, Marian Lupu, 12%, iar Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu, 9 procente.

Totodată, aproape 28% dintre cei intervievaţi nu au încă o opţiune clară de vot şi ar putea decide abia în ziua alegerilor cu cine să voteze.

 

Cum s-a desfăşurat campania pentru alegerile locale?

 

Numărul mare de indecişi pare să fi fost ţinta principală a concurenţilor în această campanie, o campanie marcată de mai multe incidente violente, în care reprezentanţi ai partidelor au fost agresaţi fizic, iar mai multe panouri electorale ale acestora au fost vandalizate.

Deşi concurenţii au abordat teme variate şi au făcut promisiuni extrem de generoase, de la construcţia de drumuri europene, până la înfiinţarea a sute de mii de locuri de muncă, ele par să-i fi lăsat reci pe cei mai mulţi dintre cetăţeni.

Tot mai mulţi analişti consideră că până la urmă votul la alegerile de duminică, cel puţin în consiliile locale şi raionale va fi unul geopolitic, adică cetăţenii vor opta între Partidul Comuniştilor, care se asociază cu trecutul sovietic, implicit cu Rusia şi partidele proeuropene din coaliţia majoritară.