Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri parlamentare în Republica Moldova

Peste 2,6 milioane de alegători sunt asteptati duminică la urne în R Moldova, unde se desfăşoară alegerile parlamentare anticipate. Miza este una importantă: apropierea de UE sau rămânerea în zona de influenţă a Rusiei. Opţiunile sunt împărţite între coaliţia proeuropeană aflată la putere şi Partidul Comuniştilor, care susţine legăturile cu Moscova. Cum era de aşteptat, au apărut şi primele probleme legate de procesul electoral în zonele administrate de Chişinău, dar controlate de transnistreni. Relatează de la Chişinău Valeria Viţu.

Peste 2,6 milioane de alegători sunt asteptati duminică la urne în R Moldova, unde se desfăşoară alegerile parlamentare anticipate. Miza este una importantă: apropierea de UE sau rămânerea în zona de influenţă a Rusiei.

Opţiunile sunt împărţite între coaliţia proeuropeană aflată la putere, formată din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră, şi Partidul Comuniştilor, care susţine legăturile cu Moscova.

Moldovenii îşi vor alege aşadar 101 deputaţi, din randul celor 20 de partide inscrise în cursa. 19 candidaţi sunt independenţi.

Probleme la secţiile din Transnistria

Şi la acest scrutin, cetăţenii moldoveni din satul Corjova, localiate aflata sub jurisdicţia Chişinăului, dar controlata de transnitreni, sunt împiedicaţi să voteze. Satul este împânzit de miliţieni transnitreni, iar sute de activişti ii indeamnă pe oameni să nu meargă la secţiile de vot. Liceul "Mihai Eminescu" şi gimnaziul din localitate, unde urma să se desfăşoare votarea, sunt blocate.

Cetăţenii moldoveni pot vota pâna la orele 21. Pentru alegerile parlamentare anticipate au fost constituite 2037 secţii de votare, 75 in strainatate, cele mai multe in Italia, România şi Rusia.

Scrutin validat

Scrutinul din R.Moldova poate fi considerat validat. Potrivit ultimelor date prezentate de Comisia Electorală Centrală, până la orele 15.00, 1.135.000 de alegători ceea ce constituie aproape 42 la sută au venit să voteze şi asta după ce în primele ore ale dimineaţii prezenţa era destul de redusă. Mulţi moldoveni continuă să stea la cozi şi la orele serii la birourile electorale din străinătate.

În unele oraşe se pare că nu ajung buletine de vot pentru că numărul celor veniţi este mare. Peste 25 de mii de moldoveni care muncesc peste hotare sau fie sau stabilit cu traiul şi-au exercitat votul. O prezenţă destul de bună, spun analiştii de la Chişinău, dacă ar fi să comparăm cu datele din ziua referendumului sau a scrutinului din 29 iulie 2009.

La vot vin şi mulţi studenţi. Ei nu mai sunt nevoiţi să meargă în localitatea de baştină să voteze. Ei o pot face, cu carnetul de student în oraşul unde îşi fac studiile.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan susţine că cei mai activi sunt alegătorii din raionul Basarabească din sudul ţării şi ajung la o rată de participare de aproape 60 la sută. În capitala de nord, oraşul Bălţi au votat în jur de 40 la sută. Cetăţenii cu drept de vot din Chişinău se pare că sunt ceva mai pasivi. Doar 35 la sută dintre alegători au mers la vot.

Analiştii estimează că rata de participare la alegerile parlamentare anticipate ar putea depăşi 60 la sută. La orele 21.00 când vor fi închise birourile electorale, vor fi prezentate rezultatele a două exit-polluri, organizate la comanda a două televiziuni din R.Moldova.Astfel, vom afla care sunt formaţiunile politice ce vor accede în viitorul Parlament. Comisia Electorală Centraală va prezenta însă primele date oficiale, după închiderea secţiilor de vot, la orele 23.00.