
Politică
Alegeri în Polonia : dreapta contra dreapta
alegeri-polonia-dreapta-contra-dreapta.jpg

Cei doi candidati principali au profiluri complet diferite. Liderul partidului liberal Platforma Civica, Donald Tusk, este actualul prim-ministru : un om pragmatic, cu convingeri si « look » european. Se poate mandri cu bilantul sau economic, Polonia fiind singura tara din UE care nu a cunoscut o perioada de recesiune dupa falimentul Lehman Brothers.
Partidul sau, Platforma Civica, a castigat alegerile din 2007, promitand o liberalizare a economiei, imbunatatirea relatiilor cu Rusia si cu Germania si o mai buna integrare europeana. E ceea ce s-a si intamplat : Polonia are relatii bune acum cu marii vecini, vocea sa europeana se face din ce in ce mai auzita, iar presedintia Uniunii Europene – pe care o detine pana la sfarsitul anului – se desfasoare bine.
Liderul Partidului Dreptate si Justitie ( PIS ), Jaroslaw Kaczynski, a fost multa vreme cunoscut ca parte a tandemului pe care il forma cu fratele sau Lech Kazynski pana la moartea celui din urma, intr-un accident de avion in 2010. Fost si el prim-ministru, a decis sa continue viata politica in memoria fratelui decedat. In perioada in care a condus guvernul polonez in 2006 - 2007 Varsovia s-a facut remarcata pe scena europeana prin relatiile conflictuale cu vecinii, mai ales cu Germania si cu Rusia.
Astazi, Partidul Dreptate si Justitie insista pe o abordare sociala a economiei, se opune privatizarilor masive si promite cheltuieli publice importante. Aparator al valorilor catolice traditionale ale Poloniei, Kaczynski e in continuare neincrezator in Rusia si Germania. Ultimele sale declaratii ptrivit carora « Germania ar incerca sa supuna Polonia » au provocat iritare printre intelectualii din Polonia si Germania.
Al treilea plasat in sondaje e un nou partid de stanga, Miscarea Palikot, lansat de omul de afaceri Janusz Palikot, cu 10 %. E o formatiune anticlericala, al carei lider e un fost deputat al Partidului Liberal, pe care l-a parasit considerandu-l prea conservator.
Palikot se pronunta in favoarea legalizarii avortului si a canabisului si impotriva prezentei accentuate a bisericii in viata publica. Pe urmatoarele locuri se afla Partidul Social Democrat SLD cu 9,2 si Partidul taranesc PSL, aliat in clipa de fata al liberalilor in coalitia de guvernare cu 8,7 la suta.
Miracolul economic polonez ?
Atu-ul lui Donald Tusk este starea buna a economiei poloneze. Chiar in plina criza economica mondiala, Polonia nu a cunoscut recesiunea. Dimpotriva, cresterea medie e de 4% in ultimii 5 ani. Cum se explica ? Polonia e o tara mare, de 38 de milioane de locuitori. Consumul intern e una dintre explicatii.
O alta explicatie e campionatul european de fotbal din 2012, Euro 2012, care a obligat Polonia sa faca importante lucrari de infrastructura : statdioane, autostrazi etc. Chiar daca lucrarile au intarzieri, totusi s-au creat multe locuri de munca. In fine, cea de-a treia explicatie este absorbtia buna a fondurilor europene. In ultimii ani, Polonia a « inghitit » aproape 67 de miliarde de euro, ceea ce face din ea un campion in domeniu.
La orizont se aduna insa si niste nori. Deficitul bugetar polonez e in crestere si ar urma sa atinga la sfarsitul anului 5, 6 %. Mai multe agentii de rating au anuntat ca ar putea degrada nota Poloniei daca nu isi face ordine in conturile publice.
Pentru anul viitor deficitul ar trebui sa fie de 3 % ceea ce inseamna ca si Polonia ar trebui sa treaca printr-un plan de austeritate. Leszek Balcerowicz, artizanul « terapiei de soc » de la inceputul anilor 90 spune ca e nevoie de o reforma a costisitoruli sistem de proectie sociala, de cresterea varstei de pensionare si de o scadere a birocratiei.
Candidaţi excentrici
Ca in fiecare campanie, candidatii excentrici nu au lipsit. Unul dintre ei este chiar liderul Miscarii Palikot, Janusz Palikot. Prezentat ca un « Iisus al Stangii » de un saptamanal polonez, Palikot nu a ezitat sa arate un pistol si un… vibrator in fata camerelor de filmat. Voia sa atraga atentia astfel asupra unui viol comis de un politist. Politistul a fost pana la urma condamnat, iar Palikot a spus ca nu isi regreta gastul.
O alta candidata in cautare de popularitate a ales sa se dezbrace pe Internet.
Katarzyna Lenart, 23 de ani, candidata a Partidului Social Democrat a pus pe YouTube un filmulet in care se dezbraca in acordurile unei muzici kitsch. In momentul in care ajunge sa isi dea jos sutienul, pe ecran apare scris « Cenzura ! Daca vrei mai mult, voteaza cu social democratii. Suntem singurii care pot sa ofere mai mult ». Social-democratii s-au delimitat de aceasta campanie spunind ca « acest tip de filmulet electoral nu ar trebui sa existe »