Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri prezidențiale în Bulgaria

alegeri-prezidentiale-bulgaria.jpg

Bulgarii sunt așteptați la urne, duminică, 23 octombrie, pentru a-și alege președintele.

Bulgarii sunt chemaţi la urne duminică, 23 octombrie, pentru a-şi alege noul preşedinte şi consilierii municipali. E vorba de un scrutin cu valoare de test pentru partidul conservator GERB al premierului Boiko Borisov.

Favoritul alegerilor prezidențiale din Bulgaria este Rosen Plevneliev, în vârstă de 47 de ani. El nu are culoare politică, dar e susţinut de GERB. Candidatul este creditat cu 38-40% din intenţiile de vot în primul tur şi e considerat învingător în cel de-al doilea tur din 30 octombrie.

Principalul rival al lui Rosen Plevneliev este socialistul Ivailo Kalfin, 47 de ani, fost ministru de Externe şi deputat european. El ar obține 28% din intenţiile de vot.

De partea sa, fostul comisar european Meglena Kuneva, în vârstă de 54 de ani, candidat independent ar primi între 9 şi 17 procente.

După două mandate de cinci ani, socialistul Gheorghi Pârvanov nu se mai poate prezenta la aceste alegeri prezidențiale.

În Bulgaria, preşedintele nu are foarte multe atribuții. El este garantul unităţii naţiunii şi reprezintă ţara în relaţiile internaţionale. Este de asemenea comandantul suprem al armatei, numeşte ambasadori şi are drept de veto asupra legilor. Dacă totuşi Parlamentul reia votul asupra textelor fără schimbări, şeful statului este obligat să îşi dea avizul.

Pentru premierul Boiko Borisov, aceste alegeri sunt ocazia de a lua pulsul populaţiei la jumătatea mandatului.