Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri prezidenţiale în Serbia

boris-tadici-tomislav-nikolici.jpg

Boris Tadici şi Tomislav Nikolici

Secţiile de votare s-au deschis duminică în Serbia pentru turul doi al scrutinului prezidenţial. Candidaţi sunt proeuropeanul Boris Tadici şi naţionalistul populist Tomislav Nikolici.

Peste 6,7 milioane de alegători sunt chemaţi să decidă care dintre cei doi politicieni va putea scoate ţara din criza economică.

Conform ultimelor sondaje de opinie, Boris Tadici este creditat cu 58% din intenţiile de vot. Acesta a catalogat votul de azi drept "un referendum pentru integrarea europeană". Serbia a obţinut statutul de candidat la integrarea europeană, iar Boris Tadici anticipează că aderarea va avea loc în următorii cinci ani.

Tomislav Nikolici promite, la rândul său, creșterea impozitelor pentru bogați, redistribuirea veniturilor obținute astfel celor defavorizați și atragerea de investiții, pentru a susține în special industria și agricultura, sectoare care au suferit după izolarea aproape totală din anii '90. Mai mult decât atât, liderul Partidului Sârb al Progresului  a anunțat că are are în plan construirea unui canal care să lege Dunărea de Marea Egee, un proiect  de peste 600 de kilometri lungime.